Mihin Tesla käyttää teknologiaa, jota Elon Musk on avoimesti mollannut?

Volvo ja Uber esittelivät tuotantovalmiin robottiauton 2:06
Volvon ja Uberin yhteistyön tuloksena syntyi autonomiseen ajamiseen kykenevä katumaasturi.

Teslan toimitusjohtaja on puhunut lidar-teknologiasta väheksyvään tyyliin, mutta silti yhtiön testikäytössä olevia sähköautoja on varustettu lidar-järjestelmillä.

Floridassa on bongattu liikenteen seassa Tesla Model Y, jonka katolle on asennettu laserkeilaus- eli lidar-tekniikkaa, jonka on valmistanut Luminar. Bongaus on aiheuttanut hämmennystä Tesla-faneissa, sillä yhtiön johtaja Elon Musk on toistuvasti soimannut lidareita värikkäin sanakääntein, kertoo The Verge.

Auto on rekisterikilpien perusteella tunnistettu Teslan omaksi testiautoksi.

Teslan kerrotaan solmineen yhteistyösopimuksen Luminarin kanssa testausta ja kehitystä varten. Epäselväksi kuitenkin jää, mihin tarkoitukseen lidarit auton katolle on asennettu, sillä kumpikaan yhtiö ei ole asiaa kommentoinut. Yksi mahdollisuus on, että lidareita käytetään täydentämään auton omaa Full Self-Driving -järjestelmää.

Monet itseajavia autoja kehittävät yhtiöt käyttävät lidareita luomaan 3D-mallinnuksia auton ympäristöstä. Musk on useampaan otteeseen kommentoinut lidar-tekniikkaa tuhoon tuomituksi, turhaksi ja kalliiksi, ja Tesla onkin pyrkinyt perustamaan autojensa itseajojärjestelmät kameranäön varaan.

Viime kuukausina Musk on kuitenkin hieman pyörtänyt puheitaan. Taannoin Clubhouse-keskustelussa Musk myönsi soittaneensa suutaan lidareista, mutta kertoi hänen toisen yhtiönsä SpaceX:n kehittäneen omat laseranturinsa avittamaan Dragon-avaruuskapselin ohjaamista.

Electrekin mukaan Tesla on käyttänyt on testannut lidareita aiemminkin, ja niitä on käytetty tarkistamaan auton omien tunnistimien ja kameroiden toimintaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Lue myös:

    Uusimmat