Mainos

Mihin Talvivaaran miljoonakorvaukset perustuvat? Asiantuntija kertoo

Kajaanissa alkoi tänään Talvivaaran ympäristörikos-oikeudenkäynti, jossa syytetyiltä vaaditaan miljoonakorvauksia valtiolle. 

Talvivaaran johtajilta vaaditaan 13 miljoonan korvauksia käräjillä. Syyttäjä vaatii neljälle Talvivaaran johtohenkilölle myös ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Syyttettyjä syytetään mm. törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Ympäristöoikeuden emeritusprofessori Vesa Majamaa kertoo MTV Uutisille, että  valtavat korvausvaatimukset perustuvat arviointiin siitä, että mitä ympäristön ennallistaminen, eli alkuperäiseen tilaan tulisi maksamaan.

Majamaan mukaan kyseessä on tietynlainen pilottioikeidenkäynti, joka on mittaluokaltaan poikkeuksellinen. Hän kommentoi, että ympäristörikoksen suuruuden todistaminen voi  perustua vain karkeaan arvioitiin.

-Jos ajatellaan korvauspuolta niin eihän sitä pysty tarkasti sanomaan, että onko se lähimainkaan oikea.

Syytetyt myöntävät pilanneensa ympäristöä, mutta viranomaisten luvalla ja heidän siitä tietäen. Majamaa ei usko, että tilanteesta voisi seurata syytteitä viranomaisille.

-Se poistaa kyllä rangaistavuuden, jos on viranomaisten luvalla toiminut,  mutta se ei poista vahingonkorvausvelvollisuutta, toteaa Majamaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.