Mainos

Migreenin syistä paljastui uutta tietoa

Tutkijat ovat saaneet uutta tietoa tavanomaisen migreenin syistä. Tulosten toivotaan olevan hyödyllisiä migreenin ehkäisy- ja hoitokeinojen kehittämisessä.

Hankkeessa tarkasteltiin yli 50 000 ihmisen geenitietoa useista eri maista. Kansainvälisen yhteistyön avulla tutkijat löysivät ensimmäisen geenimuutoksen, joka liittyy migreenin yleisiin muotoihin.

Tutkimuksen mukaan potilailla, joilla oli tietty geenimuutos, on huomattavasti korkeampi riski sairastua migreeniin.

Kyseinen dna-muutos säätelee aivojen glutamaattitasoja. Glutamaatti on tärkeä aivojen välittäjäaine, joka kuljettaa viestejä hermosolujen välillä. Tutkijoiden mielestä tulos viittaa siihen, että välittäjäaineen kertyminen hermosolujen synapseihin saattaa olla avaintekijä migreenikohtauksen kehittymisessä.

Tutkimus on julkaistu Nature Genetics -lehdessä. Hankkeeseen osallistui myös Molekyylilääketieteen instituutin, Helsingin yliopiston ja HYKS:in tutkijoita, ja siinä hyödynnettiin suomalaista geenitietoa.

Tutkijoiden mukaan migreeni on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä lyhytaikaisten työstä poissaolojen ja toimintakyvyttömyyden aiheuttajista. Arvioiden mukaan joka kymmenes länsimaalainen kärsii migreenistä ainakin jossakin elämänsä vaiheessa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.