Miesten kriisikeskukseen hakeutui yli 500 avuntarvitsijaa

Väite siitä, että suomalainen mies ei osaa puhua ongelmistaan, on ainakin meidän kokemuksemme mukaan perätön, kerrotaan miesten kriisikeskuksesta.

Miesten kriisikeskukseen otti ensimmäisen toimintavuoden aikana yhteyttä 520 miestä. Kriisikeskuksen tiedotteen mukaan käyntejä kertyi yhteensä 670. Yleisimmät yhteydenoton syyt olivat avioero, parisuhdeongelma, väkivalta tekijänä tai uhrina, päihdeongelmat sekä työhön liittyvät ongelmat.

Kävijöistä peräti kaksi kolmasosaa oli työssäkäyviä. Miehet hakivat usein neuvoja pitkien työpäivien ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Yleinen miehen ongelma liittyi isyyteen, joka nostaa esiin pelkoja ja epävarmuutta.

Kriisikeskuksen mukaan miesten kokemukset ovat tuoneet selkeästi esille, ettei heidän näkökantaansa ole kuunneltu tai ymmärretty sosiaali- ja terveyshuollon palveluissa.

- Miehet ovat löytäneet entistä enemmän itseään ja kokevat tarvetta keskustella elämäntilanteestaan ulkopuolisen ammattiauttajan kanssa. Väite siitä, että suomalainen mies ei osaa puhua ongelmistaan, on ainakin meidän kokemuksemme mukaan perätön, projektipäällikkö Jussi Pulli sanoo.

Miehet eivät odota avun saamista pitkään vaan hakevat ongelmiin omia ratkaisujaan. Usein ahdistusta yritetään helpottaa runsaalla päihteiden käytöllä.

Kriisikeskuksen toiminta-ajatuksena on tehdä avun hakeminen mahdollisimman helpoksi, joten mies voi halutessaan esiintyä nimettömänä, palvelu on maksutonta eikä avunsaanti ole sidottu asuinpaikkaan. Miesten kriisikeskus on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama kehittämishanke, jonka taustajärjestöinä ovat Ensi- ja turvakotien liitto, Suomen Mielenterveysseura, A-klinikkasäätiö ja Y-säätiö. Hanke tuottaa myös tutkimuksellista tietoa miesten kriisikokemuksista ja miehille suunnatuista auttamiskeinoista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat