Mies voitti lotossa kesken avioeroprosessin – oikeudelta musertava päätös miljoonien jaosta

Lottovoitto ei aina tuo pelkkää hyvää:"Mies haki avioeroa saadakseen puolet voitosta" 1:36
Videolla kerrotaan, mitä huonoa lottovoitto voi tuoda elämään.

Oikeusoppineiden mukaan dollarin arvoinen lottokuponki oli ostettu pariskunnan yhteisillä rahoilla, minkä vuoksi sen voi katsoa olevan yhteinen investointi, kertoo muiden muassa yhdysvaltalainen NBC News -uutissivusto.

Yhdysvalloissa Denverissä asuvan pariskunnan ero on saanut katkeraa lisämaustetta lottokuponkia koskevasta väännöstä. Mies osti kesken eroprosessin lottokupongin, joka paljastui kymmenien miljoonien arvoiseksi. Oikeus katsoi, että puolet summasta kuuluu miehen nykyiselle ex-vaimolle.

Päävoitto kaksi vuotta avioerohakemuksen jälkeen

Vuonna 2013 Rich Zelasko voitti Mega Millions -lotossa 80 miljoonaa dollaria (noin 70 miljoonaa euroa), josta käteen jäi verojen ja muiden vähennysten jälkeen 38,3 miljoonaa dollaria (noin 33,7 miljoonaa euroa).

Lottovoitto tuli alle kaksi vuotta sen jälkeen, kun Rich oli hakenut vaimonsa kanssa avioeroa seitsemän vuoden liiton jälkeen. Huolimatta vireillä olevasta avioerosta oikeus katsoi, että Richin vaimo Mary oli oikeutettu saamaan puolet lottovoitosta.

Perustelu oli, että dollarin hintainen lottokuponki oli ostettu pariskunnan yhteisillä rahoilla, joten se oli näin ollen yhteinen investointi, josta saadut tuotot kuuluivat molemmille. Pariskunnan avioero tuli lainvoimaiseksi vasta vuoden 2018 lopulla.

Oikeus määräsi Rich Zelaskon maksamaan ex-vaimolleen 15 miljoonaa dollaria, vaikka miehen asianajajan mukaan Richin tuuri ei ollut Maryn tuuria. Avioliiton aikana Mary Zelasko tienasi 100 000–120 000 dollaria vuodessa ja Rich Zelasko noin 36 000 dollaria vuodessa.

Suomessa puolisoiden omaisuus jaetaan tasan

Suomessa avioliiton päättyessä eroon suoritetaan puolisoiden välillä omaisuuden ositus, kertoo Väestöliitto. Puolisoiden ennen avioliittoa ja sen aikana hankkima omaisuus jaetaan pääsääntöisesti siten, että kumpikin saa puolet yhteenlasketusta nettovarallisuudesta.

Oikeus.fi muistuttaa, että omaisuuden jakaminen tasan on vain pääsääntö. Pääsäännöstä poikkeaminen voi erityisesti perustua siihen, että puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen tai että omaisuuden ositusta sovelletaan kohtuunäkökohtien perusteella.

Ylen haastattelussa perheoikeuden ja kansainvälisen yksityisoikeuden professori Tuulikki Mikkola Turun yliopistosta kertoi, että Suomessa lottovoitto kuuluu avio-oikeuden aikaiseen omaisuuteen ja se jaetaan puoliksi avioerossa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat