Mies, varo! Kolajuomat tappavat siittiösi

Runsas kolajuomien juomien ei vain syövytä hampaita vaan vaikuttaa myös miehen siittiöiden määrään. Kolajuomien happamuutta pidettiin niin vahvana 1950-luvulla, että sen uskottiin olevan toimiva ehkäisymenetelmä.

Kofeiinin vaikutuksia naisen hedelmällisyyteen on tutkittu useassakin tutkimuksessa. Osassa niistä havaittiin, että runsas kofeiinin nauttiminen saattaa heikentää naisen hedelmällisyyttä. Kofeiini saattaa aiheuttaa myös keskenmenoja. Kofeiinin vaikutusta miehen hedelmällisyyteen on myöskin selvitetty. Uuden tutkimuksen mukaan runsas kolajuomien nauttiminen vähentää merkittävästi siittiöiden määrää.

Yli seitsemän litraa viikossa

Tina Kold Jensen tutki ryhmineen siemennesteen laadun ja nautitun kofeiinin määrän mahdollista yhteyttä vuosina 2001–2005 palvelukseen astuneilta tanskalaisilta varusmiehiltä. Tutkimukseen osallistui 2 554 nuorta miestä, jotka toimittivat näytteen siemennesteestään ja vastasivat kyselylomakkeeseen, joka koski eri lähteistä nautitun kofeiinin määrää.

Miehillä, jotka nauttivat kolajuomia siten, että saadun päivittäisen kofeiinin määrä oli joko alle 100 mg tai 101–800 mg, ei ollut syytä huoleen. Tutkimuksen mukaan kyseisillä kofeiinimäärillä ei ole vaikutusta siemennesteen laatuun. Mikäli kofeiinin päivittäinen määrä oli yli 800 mg eli viikoittain juotiin yli seitsemän litraa kolajuomia, aiheutti tämä siittiöiden määrän alenemista. Kolajuomia vähän nauttivilla miehillä oli siittiöitä siemennesteessä keskimäärin 181 miljoonaa millilitrassa, kun taas kolajuomien suurkuluttajilla siittiöitä oli 121 miljoonaa millilitrassa. Kyseinen siittiöiden määrän väheneminen ei kuitenkaan aiheuta lapsettomuutta.

Erikoista on se, että runsaalla kahvinjuonnilla ei ole havaittavaa vaikutusta siittiöiden määrää. Tutkijat eivät saaneet selville syytä, miksi juuri kolajuomat vähentävät siittiöitä. He arvelivat, että eräänä syynä voi olla se, että kolaa paljon juovat miehet elävät epäterveellisemmin kuin kyseistä juomaa vähemmän käyttävät miehet.

Kolajuomat ja siittiöt

Yhdysvalloissa liikkui 1950-luvulla runsaasti huhuja siitä, että Coca-Colaa voitaisiin käyttää tehokkaana ehkäisymenetelmänä. Juoma piti ruiskuttaa emättimeen heti yhdynnän jälkeen toivotun vaikutuksen saamiseksi. Uskottiin juoman happamuuden tappavan siittiöt.

Muutamassa 1980-luvulla tehdyssä tutkimuksessa lopulta tarkasteltiin kolajuomien vaikutuksia siittiöihin. Harvardin lääketieteen laitoksen tutkijat kaatoivat siittiöiden päälle Coca-Colan eri versioita ja tarkastelivat sen jälkeen siittiöiden liikkeitä.

Siittiöiden liikkuminen lamautui minuutin kuluessa siitä, kun ne joutuivat kosketuksiin juoman kanssa. Tutkimuksessa saatiin selville, että makeutusaineella makeutettu Diet Coca-Cola tapaa lähes kaikki siittiöt. Myös perinteinen Coca-Cola sekä New Coca-Cola tuhoavat tutkimuksen mukaan huomattavan määrän siittiöitä.

Taiwanilaiset tutkijat eivät kuitenkaan saaneet vastaavaa tulosta. He tutkivat Diet Coca-Colan, kofeiinittoman Coca-Colan, perinteisen Coca-Colan ja Pepsi-Colan vaikutuksia siittiöihin. Kyseisen tutkimuksen mukaan kolajuomilla ja varsinkaan Pepsi-Colalla ei ole merkittävää vaikutusta siittiöihin. Diet Coca-Cola kuitenkin lamaannutti osan siittiöistä, mutta eloon jäi vielä runsaasti elinvoimaisia siittiöitä.

Nigerialaiset tutkijat selvittivät vastaavasti miten Coca-Cola, Afri-Cola, Pepsi-Cola ja Krest bitter lemon tepsivät siittiöihin. Myöskään he eivät havainneet, että kolajuomat olisivat tehokkaita käytettäväksi ehkäisyssä. Sen sijaan paikallinen Krest bitter lemon teki siittiöistä liikkumattomia 60 sekunnissa. Tutkijoiden mukaan kyseinen juoma on hyvinkin tehokas ehkäisymenetelmä, mikäli sillä huuhdotaan emätin välittömästi miehen ejakulaation jälkeen. Joillakin juomilla saattaa siten todellakin olla siittiöitä tappava vaikutus.

MTV3/Helmi

Teksti: Kari Heusala

Lähteet: T. Kold Jensen & Co. Caffeine intake and semen quality in a population of 2554 Danish men.

C.Y Hong & Co. The spermicidal potency of Coca-Cola and Pepsi-Cola.

D.J. Anderson. Coca-Cola douches and contraception.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja