Mainos

Mies varasti pakettiauton - valtio maksaa miehelle 6000 e

Espoon käräjäoikeudessa on saatu ratkaistua lähes yhdeksän vuotta sitten tapahtunut pakettiauton varkaus. Varasta ei tuomittu syyttäjän vaatimiin sakkoihin, vaan valtio maksaa hänelle 6000 euron korvaukset pitkittyneestä oikeuskäsittelystä.

Rikos tapahtui Kirkkonummella 18. tammikuuta 2006. Nykyisin 64-vuotias mies vei rakennustyömaalta muutaman tuhannen euron arvoisen VW Transporter -pakettiauton. Työmaalla työskennelleen miehen mukaan hän otti sen pantiksi maksamattomista urakkamaksuista, kun maksut eivät tuntuneet kiinnostavan ketään.

Auto löytyi muutama päivä myöhemmin Vihdistä, jonne sen oli ajanut 64-vuotiaan poika. Häntä syytettiin kätkemisrikoksesta. 64-vuotias oli tuoreeltaan vuonna 2006 pari viikkoa vangittuna.

Auton omistaneen rakennusyrityksen omistajan mukaan sisällä oli tuhansien eurojen arvosta työkaluja, mutta 64-vuotias kiisti tämän. Oikeus ei saanut siitä varmuutta ja jätti vaatimukset käsittelemättä, kun yrittäjä ei saapunut niitä täsmentämään.

Yhdeksän vuoden käsittely

Syytteet nostettiin marraskuussa 2006, mutta sen jälkeen käsittely ajautui viivästyksestä toiseen.

Ensimmäisen kerran juttu oli esillä toukokuussa 2007, mutta istunto peruutettiin 64-vuotiaan asianajajan pyynnöstä. Hän ei ollut saanut kaikkea oikeudenkäyntimateriaalia käyttöönsä.

Lokakuussa 2007 juttu peruttiin, kun asianomistaja ja todistajat eivät tulleet paikalle. Joulukuussa 2007, helmikuussa 2009 ja joulukuussa 2009 istunnot peruttiin pitkälti samanlaisista syistä. Joku saatiin kuitenkin aina kuultua pääkäsittelyn ulkopuolella. Joulukuussa 2011 toista vastaajaa ei saatu saliin.

Lokakuussa 2012 pääkäsittely saatiin alkuun, mutta juttua lykättiin kun yhtä todistajaa ei saatu paikalle. Joulukuussa 2012 sama todistaja puuttui, mutta tuolloin asianomistaja saatiin kuultua. Sen jälkeen rakennusalan yrittäjästä tiedetään vain, että hän asuu jossain Hollannissa, eikä häntä enää saatu oikeussaliin.

Lopulta 30. lokakuuta 2014 molemmat syytetyt olivat paikalla ja oikeus kuuli vuosien mittaan kulloinkin paikalla olleiden todistajien nauhoitteet.

Korvausvaatimukset

Molemmat syytetyt vaativat valtiolta korvausta pitkittyneestä oikeuskäsittelystä ajalla 2006-2014. Asianomistaja oli aikanaan esittänut vaatimuksen korvauksista ajalla 2008-2012.

Käräjäoikeus katsoi, että vuoden 2011 jälkeen jutun käsittely oli viivästynyt 64-vuotiaasta riippumattomista syistä. Sen sijaan poika ei korvauksia saanut, koska hän oli ollut poissa oikeudesta. Asianomistajakaan ei saanut korvauksia. Juttu oli viivästynyt sen takia, että miestä ei ollut tavoitettu joulukuun 2012 jälkeen, eikä usein ennenkään sitä.

Oikeus määräsi valtion maksamaan 64-vuotiaalle 6000 euroa korvausta oikeudenkäynnin viivästymisestä.

Ei rangaistuksia

Käräjäoikeus katsoi 64-vuotiaan syyllistyneen varkauteen, josta rangaistus olisi lähtökohtaisesti sakko. Oikeus kuitenkin huomioi sen, että hän oli ollut vangittuna pari viikkoa vuonna 2006. Se oli oikeuden mukaan riittävä seuraus. Oikeus vapautti hänet myös oikeusavun omavastuun korvauksista.

Kätkemisrikokseen syylliseksi katsotun pojan osalta oikeus totesi, että olisi kohtuutonta tuomita häntä rangaistukseen. Niinpä poika jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.

Valtion varoista maksettiin 64-vuotiaan avustajalle palkkioita 5600 euroa ja pojan avustajalle 5500 euroa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.