Mies välttelee suutelemista – taustalla yllättävä syy: ”Ihmiset ovat kuolleet siihen”

Brittiläinen nuorimies kertoo pelkäävänsä altistuvansa vahingossa maapähkinöille, joille hän on vakavasti allerginen. Allergisen reaktion pelko rajoittaa miehen elämää suuresti.

Oli Weatherall, 22, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että hän pelkää suuresti lentokoneella lentämistä, ulkona syömistä ja jopa tyttöjen suutelemista.

Miehellä on vakava maapähkinäallergia. Ensimmäisen kerran Oli sai allergisen reaktion lapsena. Silloin maapähkinöille altistuminen vei hänet sairaalaan. Suussa erittynyt sylki muuttui niin paksuksi, että Oli pystyi vaivoin hengittämään. Hänen iholleen nousi punaisia kyhmyjä.

Se on ollut Olin elämän pelottavin kokemus.

Videolla pohditaan, voisiko koteihin tuotu multa vähentää allergioita. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Multaa kaupunkikoteihin terveyden nimissä 6:55

Ruoat syyniin ennen suutelua

Pelko on jättänyt jälkensä.

Allergista reaktiota ei vältellä vain maapähkinöiden syömistä muille jättämällä. Jopa tytön suuteleminen voi olla riski, jos tämä on pistänyt suuhunsa maapähkinöitä sisältävää ruokaa.

Ihmiset ovat kuolleet siihen. Se on melko todennäköinen riski, jota ihmiset eivät ajattele, jos heillä ei ole allergioita, Oli selittää.

Hän saattaa joutua kiusallisen tilanteen eteen tavatessaan potentiaalisen suutelukumppanin. Tältä olisi nimittäin kysyttävä päivän ruokalistasta.

Syöminen turvallista vain kotona

Oli kertoo, että kodin ulkopuolella syöminen on hänelle ongelmallista. Vaikka ravintolat ovat tietoisia allergeeneista, kouluttamattomat työntekijät voivat monimutkaistaa asioista.

Tämä tarkoittaa, että Oli suunnittelee ateriansa tarkkaan aina kotoa lähtiessään. Esimerkiksi kauppojen valmisruoat ovat hänelle ravintola-annosta turvallisempi vaihtoehto.

– Se poistaa elämästä hieman spontaaniutta.


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä

Matkustelu ei tunnu turvalliselta

Erityisen ongelmalliselta syöminen tuntuu ulkomailla. Tai pikemminkin tuntuisi: Oli ei allergiansa vuoksi juurikaan matkustele.

Pelkona on, että jo lentokoneessa joku saattaisi avata vaikka pähkinäpussin. Matkakohteessa kielimuuri voisi saada aikaan hengenvaarallisen väärinkäsityksen.

– Suurin osa elämästäsi on sen suunnittelua, miten kykenet syömään turvallisesti, Oli luonnehtii.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat