Allergia voi viedä hengen

Vakavimmat oireet allergioissa aiheuttaa niin sanottu anafylaktinen reaktio.

– Anafylaktisen reaktion voi saada jos on pahasti allerginen jollekin asialle. Käytännössä anafylaktinen reaktio on äkillinen ja voimakas reaktio. Tilanne voi kehittyä hengenvaaralliseksi, jos reaktiota ei hoideta välittömästi asianmukaisella lääkkeellä. Siinä voi esimerkiksi kurkku turvota umpeen. Voimakkaan allergiareaktion voi saada esimerkiksi ampiaisen pistosta, kertoo Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvoja Johanna Värmälä.

Allergiset kuljettavat varmuuden vuoksi adrenaali-injektoria mukanaan jos tietävät voimakkaasta allergiastaan.

–Anafylaktisen reaktion voi aiheuttaa myös ruoka-aine. Oireina voi olla esimerkiksi kutina tai palan tunne nielussa ja suussa, käsissä ja jaloissa, nokkosihottuma, hengenahdistus, astmakohtaus, huonovointisuus ja pahimmassa tapauksessa kurkun turpoaminen, luettelee Johanna Värmälä oireita.

– Anafylaktinen reaktio on hengenvaarallinen tila ja se vaatii aina sairaalahoitoa, vaikka adrenaliiniruiske olisikin mukana.

Ruoka-allergia ei aiheuta kuitenkaan aina vakavia oireita.

– Pelkkien oireiden valossa ihmisellä ei aina välttämättä ole allergiaa. Tietyt ruoka-aineet, kuten tomaatit, voivat aiheuttaa kirvelyä suussa ilman allergiaakin. Allergiadiagnoosin tekeminen vaatii tutkimuksia ja oireiden selvittelyä lääkärissä, Värmälä sanoo.

Itselle epämieluisien ruoka-aineiden välttelykään ei kannata.

– Mitään ruoka-aineita ei kannata välttää turhaan. Oireiden ja niiden selvittelyjen jälkeen tulee tehdä johtopäätökset lääkärin kanssa. Vakavasti ruoka-aineelle allergisella ei ole muuta keinoa kuin välttää ruoka-ainetta, josta saa oireita. Ruoka-aineallergikon ainut keino on sitten muuttaa elämäntapojaan ja välttää kyseistä ruokaa. Se vaatii tarkkuutta, mutta kyllä allergioita voidaan pitää syystäkin vakavina, Värmälä pohtii.

Lue lisää allergiasta: allergia.fi

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja