16-vuotias poika puukotti ventovierasta nuorta miestä: Väkivalta oli niin raakaa, että uhri jäi henkiin sattumalta – poliisiaseman kamera tallensi epäillyn liikkeet

3:07
Kirkkonummen puukotuksen jälkeiset hetket tallentuivat valvontakameroihin: tekijä ei tuntenut uhriaan entuudestaan

Kirkkonummella tapahtui syksyn aikana kaksi tapon yritystä, joissa kummassakin on sama alaikäinen epäilty. Toisessa rikoksessa on myös muita alaikäisiä epäiltyjä. Syyttäjän mukaan kummassakin tapauksessa väkivalta oli niin raakaa, että uhrit jäivät henkiin silkasta sattumasta.

Vuonna 2004 syntynyt, eli 16-vuotias poika on syytteen mukaan yrittänyt tappaa 1998 syntyneen miehen syyskuun lopussa Kirkkonummen keskustassa. Nuorukainen oli lyönyt uhria puukolla useita kertoja selkään, vatsaan ja pakaraan.

Uhrille oli aiheutunut lyönneistä useita muutaman sentin syvyisiä pistohaavoja, pakaraan jopa viisi- ja kymmensenttiset syvät pistohaavat.

Teko tapahtui Kirkkonummen Asematiellä viiden jälkeen aamuyöstä. 

Syyttäjän mielestä oli täysin sattumanvaraista, että teko jäi tapon yritykseksi eikä uhri menettänyt henkeään. Vakavista vammoista huolimatta puukoniskut eivät yltäneet suurten verisuonten alueelle. 

Käräjäoikeuden haastehakemuksesta selviää, että teko tuli uhrille täytenä yllätyksenä. Hän ei tuntenut puukottajaa entuudestaan millään tavalla. Uhri oli tekohetkellä humalassa.

Syyttäjän mukaan hänellä ei ollut puolustautumismahdollisuuksia. 

Uhri tuupertui nurmelle

16-vuotiaan lippalakki oli jäänyt tekopaikalle todistusaineistoksi. Lisäksi hänen sekä uhrin liikkeet olivat tallentuneet Kirkkonummen keskusta-alueella sijaitseviin valvontakamerakuviin. 

Tallenteista ilmenee, että nuorukainen oli aiemmin yöllä oleillut keskusta-alueella isommassa porukassa.

Veriteon jälkeen uhri oli raahautunut tapahtumapaikalta etäämmälle ja tuupertui lopulta verissäpäin Kunnantalon seinustaa vierustavalle nurmelle. Poliisille tuntemattomaksi jäänyt sivullinen henkilö pysähtyi juttelemaan hänelle, mutta jatkoi lopulta matkaansa.

Myöhemmissä tallenteissa näkyy, kun 16-vuotias epäilty hoipertelee hyvin päihtyneen oloisena pitkin katua ja kaatuilee – aivan Kirkkonummen poliisiaseman vieressä.

Sama sivullinen henkilö pysähtyy myös hänen luokseen.

Toisessa rikosvyyhdissä muitakin alaikäisiä

Lisäksi 16-vuotias nuorukainen on syytettynä törkeästä ryöstöstä ja toisesta tapon yrityksestä.

Näissä tapauksissa syytettyjä on yhteensä viisi, joista kolme on alaikäisiä.

Mukana lokakuussa Kirkkonummella tapahtuneessa ryöstössä ja tapon yrityksessä oli 16-vuotiaan lisäksi mukana alaikäiset tyttö ja poika sekä kaksi täysi-ikäistä miestä.

16-vuotiaalla ja toisella täysi-ikäisellä miehellä on sama sukunimi.

Syytteen mukaan joukko oli ennalta suunnitellut ryöstävänsä tuntemansa miehen. Asiasta oli tehty suunnitelma viestisovelluksessa. 

16-vuotias nuorukainen oli sopinut uhrin kanssa tapaamispaikan, jonne hän pyysi muita rikoskumppaneita saapumaan ryöstöaikeissa.

Hänen mukaansa uhrilta oli tarkoitus huijata rahaa tekaistulla pillerikaupalla. Uhri yritettiin saada ostamaan lääketabletteja, joita ei todellisuudessa ollut olemassa. 

"Pillerikaupasta" suukopuun

Pillerikaupasta oli 16-vuotiaan nuorukaisen mukaan syntynyt riita, joka koski vanhaa väitettyä myrkytysyritystä.

Nuorukainen väitti, että uhri oli aiemmin yrittänyt sekoittaa hänen oluensa joukkoon tahnamaista ainetta. Tilanne oli kehkeytynyt painiksi, jossa epäilty koki ainoastaan puolustaneensa itseään. 

Tapaamispaikalla Tolsan juna-asemalla uhria alettiin uhkailla puukolla ja häneltä vaadittiin rahaa. Mies kaadettiin maahan, häntä hakattiin muun muassa kuula-aseella päähän ja viillettiin puukolla. 

Uhri yritti juosta karkuun, mutta väkivalta jatkui. Häntä viillettiin jälleen useita kertoja veitsellä jalkoihin, kahdesti päähän.

Uhrilta vietiin lompakko, kaikkiaan satoja euroja käteistä ja kännykkä.

Syytetyt kiistävät

Lukuisten muiden pienempien haavojen ja ruhjeiden lisäksi uhrin vasempaan ranteeseen syntyi kymmensenttinen luuhun saakka ulottuva viiltohaava. Selkään osunuut isku osui selkäydinkanavaa suojaaviin luihin saakka. 

Syyttäjän mukaan ryöstö oli törkeä, koska se oli toteutettu erittäin raa’alla ja julmalla tavalla teräasetta käyttäen. Tekijöiden syytetään myös yrittäneen tappaa uhrinsa. 

Syytteen mukaan uhri jäi eloon ainoastaan sattumanvaraisten tekijöiden ansiosta. 

Tekijät ovat olleet vangittuina lokakuun ja marraskuun aikana. Syyttäjä vaatii kaikille yli kahden vuoden vankeusrangaistusta.

Vastauksissaan kaikki syytetyt kiistivät syyllistyneensä syyttäjän kuvaamiin rikoksiin.

Rikoskokonaisuuden käsittely alkoi Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa loppuviikosta viime viikolla.

Nimien perusteella tekijät ovat suomalaistaustaisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja