Mies poltti niin paljon kannabista, että oli menettää sormensa

Pitäisikö kannabis laillistaa? 6:50
A-klinikkasäätiön Kaarlo Simojoki kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa kantansa kannabiksen laillistamiseen.

Kannabiksen polttaminen oli viedä eräältä mieheltä sormet huumausaineen käyttöön liittyvän harvinaisen tilan vuoksi.

Runsas kannabiksen käyttö voi äärimmäisen harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa verisuonia vaurioittavan tulehduksen. Amerikkalaislääkärit raportoivat vastikään yhdestä tällaisesta potilaasta Annals of Emergency Medicine -julkaisussa.

Kuusi viikkoa ennen hoitoon hakeutumista miehen sormenpäihin oli alkanut ilmestyä haavaumia, jotka vuotivat silloin tällöin. Lopulta sormenpäät muuttuivat sinisiksi.

Väristä huolestunut 49-vuotias mies hakeutui päivystykseen. Tutkimuksissa hän osoittautui sormien oireilua lukuun ottamatta terveeksi. Paljastui kuitenkin, että potilas oli poltellut paljon kannabista, mutta ei tupakkaa.

Miehellä diagnosoitiin Cannabis arteritis, kannabiksen käyttöön liittyvä tulehdus raajojen pienissä verisuonissa. Tila on hyvin harvinainen: varmistettuja tapauksia on vain noin 50, vaikka kannabista käytetään hyvin yleisesti ympäri maailman.

Harvinaisen tilan syytä ei tiedetä

Cannabis arteritiksen perimmäinen syy on vielä tuntematon. Useimmat potilaat ovat nuoria miehiä, mutta myös naispotilaista on raportoitu.

Eläinkokeisiin perustuen on esitetty, että tietyt kannabiksen ainesosat voivat saada ääreisverisuonet supistumaan. Usein kannabista poltetaan sekoitettuna tupakkaan, joka supistaa verisuonia ja aiheuttaa elimistössä tulehdustilaa.

Hoitona Cannabis arteritikseen toimii sen aiheuttajasta eli kannabiksesta luopuminen. Jos kannabiksen käyttöä jatkaa, kasvaa todennäköisyys amputaation tarpeelle.

Alla olevalla videolla esitellään, miltä näyttää amerikkalaisen kannabisliikkeen sisällä.

Tältä näyttää kannabisliikkeessä Yhdysvalloissa – ensikertalainen Kevin:"Poltin marihuanaa 30 vuotta sitten" 6:36
KATSO VIDEO: Tältä näyttää kannabisliikkeessä Yhdysvalloissa – ensikertalainen Kevin: "Poltin marihuanaa 30 vuotta sitten."

Lue myös:

    Uusimmat