Miehen erektio kesti 12 tuntia: Lääkärit päättelivät syypääksi kannabiksen

Miten reagoit, jos miehellä ei seisokaan? Naiset vastaavat 0:30
Miten reagoit, jos miehellä ei seisokaan? Naiset vastaavat.

Mies oli tullut päivstykseen, koska erektio oli kestänyt 12 tuntia. Aiheesta uutisoi muun muassa Abc News 14 -sivusto.

Terve 32-vuotias afroamerikkalainen mies joutui hiljattain sairaalahoitoon, koska hänen erektionsa kestivät kauemmin kuin normaalisti. Miehen toistuvista pitkään kestäneistä erektioista kertoo Journal of Cannabis Research -julkaisu.

Julkaisussa kerrotaan, että mies oli tullut päivystykseen ja valittanut, että erektio oli kestänyt 12 tuntia. Mies oli sanonut, että siihen ei ollut liittynyt mitään seksuaalista.

Muutaman viikon päästä mies tuli uudelleen päivystykseen. Tällä kertaa erektio oli kestänyt kuusi tuntia.

Syynä kannabis

Miehen oli todettu kärsivän priapismista. Se tarkoittaa pitkittynyttä ja kivuliasta erektiota. Journal of Cannabis Research -sivuston mukaan priapismissa erektio kestää yli neljä tuntia eikä siihen liity seksuaalista stimulointia. Terveyskirjaston mukaan pitää mennä saman tien lääkäriin, jos kivulias erektio ei tunnin kuluessa lievity. Priapismi voidaan laukaista ruiskuttamalla siittimeen adrenaliinia. Näin myös kyseiselle potilaalle oli tehty hänen tullessaan päivystykseen. 

Tutkijoiden mukaan syynä miehen kivuaaliseen ja pitkittyneeseen erektioon oli todennäköisesti se, että hän oli poltellut säännöllisesti kannabista. Tämä todettiin huumausainetestissä ja mies oli myös myöntänyt poltelleensa.

Mies kertoi lääkäreille, että hän oli polttanut pilveä monena iltana viikossa kuluneen puolen vuoden aikana. Potilas kertoi, että kuuden kuukauden aikana oli käynyt ainakin neljästi niin, että erektio oli kestänyt liki neljä tuntia. Yleensä vaiva oli mennyt ohi itsestään.

Ensimmäinen kerran mies oli poltellut kannabista 16-vuotiaana. Hänellä oli ollut useita pitkään kestäneitä erektioita sen jälkeen.

Parikymppisenä mies kertoi lopettaneena pilven polton eikä kokenut sen jälkeen myös pitkittyneitä erektioita. Miehen mukaan hänellä ei koskaan ollut mitään mielenterveysongelmiakaan eikä hän tutkimuksen mukaan ollut koskaan syönyt lääkkeitä.

Ainutlaatuinen tapaus

Yhdysvaltain Georgiassa sijaitsevan Coliseum Medical Centers -keskuksen mukaan kyseessä on ensimmäinen tapaus, jossa potilaalla on tavattu kannabikseen liittyvä priapismi silloin, kun kaikki muut priapismin mahdolliset syyt on suljettu pois. Kyseessä on tutkijoiden mukaan ensimmäinen kerta, kun priapismin uskotaan aiheutuneen pitkään jatkuneesta kannabiksen käytöstä.

Tutkijat viittasivat tutkimuksessaan myös aiemmin todettuihin priapismitapauksiin. Niissä syitä olivat olleet muun muassa diabetes sekä muiden aineiden kuten kokaiinin ja anabolisten steroidien käyttö. Tämä 32-vuotias potilas oli kuitenkin erilainen.

"Hänellä ei ollut muuta taustalla kuin lievä verenpainetauti. Hän ei käyttänyt lääkkeitä ja käytti vain kannabista. Tämä todettiin virtsanäytteestä tehdyssä huumausainetestissä", tutkimuksessa kerrottiin.

Tutkijat eivät kyenneet varmasti sanomaan, miksi kannabis aiheutti priapismin. He esittivät teorian siitä, että kannabiskasvin kemikaalit ovat saattaneet ”sammuttaa” aivojen signaalin, joka lopettaa normaalin erektion. Toinen mahdollinen selitys saattaa olla se, että kannabis vaikutti verenkiertoon.

Lue myös:

    Uusimmat