Elinkautista istunut haettiin väkisin vapaaksi: Veljensä murhannut ei suostunut lähtemään vankilasta – vapautuu 20 vankilavuoden jälkeen

Elinkautiseen vankeuteen murhasta tuomittu mies istui omasta tahdostaan vankilassa niin pitkään, että viranomaiset päättivät hakea miehen vapaaksi väkisin. Periaatteessa mies olisi voinut vapautua jo noin 8 vuotta sitten.

Helsingin hovioikeus on tänään hyväksynyt elinkautisvangin ehdonalaista vapauttamista koskevan hakemuksen. Tavallisuudesta poiketen vapauttamista ei hakenut vanki itse, vaan Rikosseuraamuslaitos. Syynä oli yli 70-vuotiaan miehen poikkeuksellisen pitkäksi venähtänyt vankeusaika.

Mies tuomittiin alun perin Salon käräjäoikeudessa vuonna 2000. Turun hovioikeus ratkaisi asian lopullisesti vuotta myöhemmin.

Ampui veljensä jouluaattona

MTV Uutisten tietojen mukaan kyse on tapauksesta, jossa mies ampui veljensä jouluaattona 1999 Somerolla.

Veljesten väliset kiistat olivat jatkuneet vuosikymmenten ajan, 1950-luvulta saakka. Viimeisin kaplakka oli liittynyt muun muassa perintöön.

Mies oli ollut erityisen katkera siitä, että veljesten vanhempien kotitalo oli päätynyt veljelle. Jouluaattona 1999 mies oli ajanut talolle ja ampunut veljensä kesken jouluaterian. Paikalla olleen veljen lesken mukaan mies oli kuitannut tekonsa sillä, että "nyt on 40 vuoden jutut kostettu".

Mies ilmoittautui poliisille itse.

Mies kieltäytyi vaarallisuusarviosta

Elinkautisen vankeusrangaistuksensa aikana mies haki vapauttamistaan kahdesti, mutta peruutti hakemuksensa kesken kaiken molemmilla kerroilla.  Lopulta mies kieltäytyi hakemasta vapauteen ollenkaan.

Vuonna 2016 Rikosseuraamuslaitos yritti puhaltaa pelin poikki ja hakea vapauttamista miehen puolesta. Tuolloin hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei miestä voida vielä vapauttaa, sillä hänestä ei ollut pakollista arviota riskistä syyllistyä uuteen väkivaltarikokseen.

Arviota ei ollut, koska mies oli itse kieltäytynyt osallistumasta tutkimuksiin.

Vapautumista vastaan puhuneita seikkoja ei ollut

Sittemmin arvio saatiin tehtyä. Rikosseuraamuslaitos haki miehen vapauttamista uudestaan vedoten vankien yhdenvertaiseen kohteluun. Hovioikeus päätti tänään, että mies on viimein päästettävä vapaaksi.

Mies on istunut vankeusrangaistustaan pian 20 vuotta. Se on reilusti enemmän kuin keskimääräisen elinkautisvankeuden pituus.

Hovioikeuden mukaan miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtanut rikos ei ollut sen laatuinen, että vankeusajan olisi tullut olla merkittävästi edes elinkautisen minimipituutta, eli 12 vuotta pidempi.

Mies olisi siis voinut halutessaan vapautua mahdollisesti jo noin 8 vuotta sitten.

Miehen vapauttamista puolsivat pitkän vankeusajan sekä väkivaltarikoksen uusimisriskistä tehdyn arvion lisäksi vankila-aikainen käyttäytyminen ja rangaistusajan suunnitelman toteutuminen.

Vapauttamista vastaan puhuvia seikkoja ei hovioikeuden mukaan juurikaan ollut.

Mies astelee ehdonalaiseen vapauteen ensi marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat