Mies kärsi 5 vuotta heikentyneestä kuulosta, päätyi sairaalaan terveydentilan romahdettua – lääkärit löysivät korvasta tutun esineen

10:13
Miten antibioottiresistenssi vaikuttaa tulevaisuuteemme?

BMJ Case Reports -julkaisussa ilmestynyt potilasraportti muistuttaa, että pumpulipuikon työntämisellä korvakäytävään voi olla ikäviä seurauksia.

IFL Science -sivusto kertoo potilasraportista, joka on omiaan muistuttamaan siitä, että korvakäytävään ei tulisi työntää mitään.

Brittiläinen 31-vuotias mies kiidätettiin sairaalaan hänen terveydentilansa heikennyttyä merkittävästi. Syy heikentyneeseen terveydentilaan oli korvakäytävän tulehdus, jonka oli saanut aikaan korvaan juuttunut pumpulipuikko. Infektio sai aikaan sairaskohtauksia, oksentelua, korvasärkyä ja korvan vuotoa.

Terveyskirjasto kertoo, että yleisimmin äkillisen korvakäytävän tulehdus aiheuttaa korvan kaivaminen. Tavallisimmat äkillisen tulehduksen aiheuttavan bakteerit Stapyhylococcus aureus ja Pseudomonas aeruginosa.

Korvaa ei saisi kaivella – vaikku poistuu itsestään

Vaikka korvan kaivamisen tiedetään lisäävän korvakäytävän tulehduksen riskiä, pumpulipuikkojen ei lääkärien mukaan ole ennen tiedetty johtavan suoraan infektioon. Lääkärit eivät tiedä, kuinka kauan pumpulipuikko on ollut jumissa miehen pään sisällä, mutta potilaan kertoman mukaan hän oli kärsinyt kyseisen korvan heikentyneestä kuulosta noin viiden vuoden ajan.

Lääkärit poistivat miehen korvaan jumittuneen pumpulipuikon ja määräsivät tälle antibiootteja. Noin kymmenen kuukauden kuluttua miehen oireet olivat kadonneet.

Korvaa ei saisi kaivella itse mistään syystä eikä millään välineellä. Vaikku poistuu korvakäytävästä itsestään. Käytävän suulta vaikkua voi tarvittaessa poistaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja