Tämän luettuasi et enää putsaa korviasi pumpulipuikolla

Tiesithän, ettei korvakäytäviä missään nimessä kannata putsata vanupuikolla?

Tästä on varoiteltu aiemminkin, mutta muistutus lienee paikallaan: korvakäytävää eikä sen suuta saisi missään nimessä putsata pumpulipuikolla.

Korvavaha eli korvavaikku on käytännöllinen osa korvan toimintaa, sillä se on korvakäytävän luonnollinen puhdistaja. Vaha suojaa korvakäytävää roskilta ja ylimääräiseltä lialta pitäen sen siistinä. Yleinen mielikuva siitä, että korvavaikku itsessään olisi pelkkää likaa, ei pidä paikkaansa.

Kuivunut korvavaha yleensä karisee itsestään pois jo pelkästään leukoja liikuttamalla: puhuessa tai syödessä.

Pumpulipuikon käyttäminen vaarallista

Korvakäytävän omatoiminen puhdistaminen on paitsi tarpeetonta, myös vaarallista.

"Korvavahan poistaminen on kuin poistaisi vahan kiillotetuista puukalusteista. Se tekee herkästä korvan ihosta alttiiman tulehduksille."

Korvalääkäri Simon Baer, 2003, Telegraph

Jos pumpulipuikon työntää korvaan, se vain työntää kuivunutta vahaa syvemmälle korvakäytävään – eli ei putsaakaan korvaa. Pumpulipuikko itsessään voi ärsyttää ja jopa vahingoittaa korvakäytävän ihoa.

Pumpulipuikolla kaivaminen voi pahimmillaan aiheuttaa korvakäytävätulehduksen. Jos vaikkua tai itse puikon työntää vahingossa liian syvälle, se voi myös aiheuttaa kuulo-ongelmia. Pumpulipuikko on tavallisin tärykalvoreiän aiheuttaja.

Korvat kannattaa puhdistaa pelkällä vedellä suihkussa. Jos korvavaha häiritsee, voit käydä huuhteluttamassa korvakäytävät lääkärin tai terveydenhoitajan luona. Tätä nykyä on myös olemassa apteekista saatavia korvatippoja.

Vuoden 2003 Telegraph-julkaisun mukaan jopa 7 000 brittiä joutuu vuosittain lääkärin vastaanotolle pumpulipuikon aiheuttamista korvavammoista johtuen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lähteet: Tohtori.fi, Viralthread.com, Telegraph, Terveyskirjasto.fi

Lue myös:

    Uusimmat