Mainos

Mies juotti 15-vuotiaalle tytölle olutta ja poltatti kannabista rajuin seurauksin – näytön puute kaatoi tuomion törkeästä lapsenraiskauksesta

8:09
Mitkä riskitekijät altistavat seksuaaliselle hyväksikäytölle? Kysymystä pohdittiin Huomenta Suomessa.

Helsingin käräjäoikeudessa puitiin heinäkuussa tapausta, jossa miehen syytettiin raiskanneen 15-vuotiaan tytön, jonka hän olisi ensin huumannut tajuttomuuden rajoille alkoholilla ja kannabiksella.

Tapaus sattui viime huhtikuussa Helsingin Mellunkylässä. Tyttö oli yhdessä kaverinsa kanssa liikenteessä. Tytöt olivat karanneet, toinen sijoituspaikasta ja toinen kotoaan.

Tytöt olivat karkumatkallaan törmänneet miesseurueesseen, joka kutsui heidät viettämään iltaa asunnolle. 

Asunnolla nuoret miehet olivat tehneet ruokaa ja myös tarjonneet tytöille oluet. Jossain vaiheessa he olivat myös polttaneet kannabista, jota tyttöjen mukaan oli tuputettu myös uhrille.

Kannabis laittoi tytön pään sekaisin

Kannabiksen käytön jälkeen tytöstä tuli hyvin sekava ja päihtynyt. Tämän mentyä makuulle ja tajunnantason heiteltyä tämän ystävä päätti lähteä ulos hakemaan apua.

Noin 15 minuutin kuluttua hän palasi asunnolle poliisin kanssa.

Tapahtumat asunnolla ystävän hakiessa apua olivat epäselvät. Sekavalla tytöllä oli hämäriä muistikuvia siitä, kuinka hänen nappejaan olisi avattu ja hänen sisälleen olisi työnnytty.

Näyttö ei riittänyt

Oikeudessa puitiin erityisesti väitettyä yhdyntää. Tapauksen tarkastelun teki vaikeaksi se, että tyttö ei ollut antanut lääkärin tehdä itselleen lääketieteellistä tutkimusta, näyttää vammojaan tai kertoa tapahtuneesta. Siksi kertomus jäi tytön kuvaileman päihtyneen muistikuvan varaan.

– Näyttökynnystä seksuaalirikoksen syyksilukemiseen ei voida laskea ja vastaajan oikeusturvaa alentaa vain sillä perusteella, että nuori uhri on, sinänsä ikäiselleen tyypillisellä tavalla, toiminut tapauksen jälkeen epärationaalisesti sekä saanut tosiasiallisesti tutkimuksista kieltäytymisellään ja vaikenemisellaan aikaan sen, että syyttäjän ei ole ollut mahdollista esittää juurikaan näyttöä syyteen tueksi, tuomiossa kerrotaan.

– Yksistään tämän näytön varaan ei voida perustaa vakavaa seksuaalirikosta koskevaa syyksilukemista, tuomissa arvioitiin.

Mies sai ehdollisen tuomion

Sen sijaan 1989 syntynyt mies tuomittiin huumausainerikoksesta, alkoholirikoksesta ja pahoinpitelystä tämän alaikäisille tarjoamien päihteiden vuoksi.

Aineiden tarjoaminen lapselle yllättävin seurauksin katsottiin pahoinpitelyksi. Vaikka vajaan oluttölkin ja muutaman kannabissätkän imaisusta aiheutunut voimakas oirehdinta ja tiedottomuus on oikeuden mukaan yleisen elämänkokemuksen perusteella varsin poikkeuksellista, olisi miehen pitänyt ottaa se huomioon toimissaan.

– Vastaajalla aikuisena on täytynyt olla tahallisuus ja tietoisuus siitä, että sekakäyttönä alkoholin ja kannabiksen tarjoaminen 15-vuotiaalle varsin todennäköisesti aiheuttaa tälle päihdyttäviä sekä fyysisiä sekavuusoireita, joihin nähden fyysisen tiedottomuuden kaltainen tilakaan ei voisi olla poissuljettu, oikeus arvioi.

Mies tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja maksamaan uhrille 450 euroa korvauksena kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta päihtymystilan aikana. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja