Tyttöjen kesäviikonloppu Hangon regatassa sai karmean käänteen – aikuiset miehet raiskasivat humalaisen 16-vuotiaan purjeveneessään

Kolmekymppiset miehet raiskasivat 16-vuotiaan tytön purjeveneessä Hangon purjehdustapahtuman aikaan viime kesänä. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi mieskaksikon kolmen vuoden vankeuteen aiemmin tällä viikolla.

Tuomioon johtaneet tapahtumat sattuivat heinäkuussa. Uhri oli lähtenyt Hankoon seuraamaan Hangon Regattaa, jokavuotista purjehduskilpailua, yhdessä ystävänsä kanssa.

Tarkoituksena oli, että kaksikko yöpyisi ystävän perheen pihalla teltassa. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos, kun tytöt törmäsivät miesseurueeseen.

"Muijat smuglattu veneeltä baarii"

Tytöt kutsuttiin viettämään iltaa purjeveneelle, jonka omisti yksi seurueeseen kuuluneista miehistä. Veneellä nautittiin alkoholia, ja illanvietto jatkui vielä ravintolassa. Tytöt pääsivät sisään, sillä heidän ikiään ei tarkistettu ovella.

– Ja 17v muijat smuglattu veneeltä baarii ku oli pöytä ja viinat varattu, toinen tuomituista kirjoitti WhatsApp-ryhmään puolenyön jälkeen.

Hieman myöhemmin kyseinen mies lähti toisen tytön kanssa kahdestaan takaisin veneelle. Molemmat olivat humalassa.

Hataria muistikuvia

Tyttö kertoi oikeudessa, että hänen seuraavat muistikuvansa ovat siitä, kun mies riisuu hänen vaatteitaan. Kertomansa mukaan hän ei pystynyt humalansa ja väsymyksenä vuoksi pistämään vastaan.

Pian paikalle saapui myös toinen mies, veneen omistaja. Molemmat miehistä olivat suojaamattomissa sukupuoliyhteyksissä tytön kanssa.

Tyttö poistui veneeltä vasta aamuyöstä ja kohtasi ravintolaan jääneen ystävänsä lähistöllä. Hän kertoi tälle tapahtuneesta. Ystävä soitti hätäkeskukseen.

Miehet kiistivät syytteen

Tapausta puitiin myöhemmin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Tytön kanssa sukupuoliyhteydessä olleita kolmekymppisiä miehiä syytettiin törkeästä raiskauksesta.

Syytteen mukaan miehet käyttivät hyväksi 16-vuotiaan tiedottomuutta, pelkotilaa tai muuta avutonta tilaa, jonka vuoksi tämä oli tilanteessa kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Syytteen mukaan molemmat miehistä jatkoivat yhdyntöjä, vaikka tyttö vastusteli ja itki.

Miesten versio tapahtuneesta oli, että veneellä oli harrastettu seksiä, mutta yhteisymmärryksessä. Kumpikin kiisti syytteen.

Lääkärin lausunto ratkaisevassa asemassa

Oikeudessa riideltiin siis siitä, oliko yhteisymmärrystä seksin suhteen ollut.

Asiaa tarkasteltiin teknisen todistelun kautta, sillä kaikki osapuolet olivat olleet tapahtuma-aikaan humalassa. Heidän kertomuksissaan oli eroavaisuuksia, ja oikeuden mukaan oli epäselvää, olivatko he kyenneet tekemään luotettavia havaintoja tapahtumista.

Oikeudenkäynnissä tärkeässä asemassa olivat lääketieteelliset tutkimukset, joita tytölle oli tehty purjeveneellä sattuneiden tapahtumien jälkeen.

Oikeudenkäynnissä kuultiin todistajana muun muassa naistentautien erikoislääkäriä, jonka mukaan asianomistajassa havaitut vammat olivat sellaisia, ettei seksuaalinen kanssakäyminen ollut voinut tapahtua yhteisymmärryksessä.

Kolme vuotta vankeutta

Molemmat miehet tuomittiin törkeästä raiskauksesta kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Oikeus katsoi syyttäjän tavoin, että aikuiset miehet olivat käyttäneet hyväksi sitä, ettei 16-vuotias avuttoman tilansa takia kyennyt puolustamaan tilanteessa itseään.

Miehet joutuvat yhdessä maksamaan uhrille korvauksia kärsimyksestä sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta yhteensä 15 000 euroa. Lisäksi toinen miehistä tuomittiin menettämään sotilasarvonsa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi ratkaisunsa asiassa tiistaina. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat