Vantaalaismies vei treffipalvelussa tapaamansa alaikäisen kotiinsa – kahlitsi käsirautoihin, laittoi suupallon ja raiskasi törkeästi

Treffipalvelussa tapaamansa 17-vuotiaan tytön törkeästi raiskannut mies on tuomittu Vantaan käräjäoikeudessa kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Mies kahlitsi humalaisen teinin käsirautoihin, laittoi tälle suupallon ja oli tämän kanssa sukupuoliyhteydessä tytön vastusteluista huolimatta.

Tuomioon johtaneet tapahtumat sattuivat Vantaalla sijaitsevassa yksityisasunnossa viime keväänä.

Mies oli tutustunut uhriin treffipalvelussa. Jonkin aikaa jatkuneen viestittelyn jälkeen hän oli hakenut puistossa kavereidensa kanssa aikaa viettäneen tytön autollaan ja vienyt tämän kotiinsa, missä kaksikko oli ensin nauttinut alkoholia ja kuunnellut musiikkia.

Jossain vaiheessa mies oli laittanut tytölle käsiraudat sekä suupallon ja ollut tämän kanssa sukupuoliyhteydessä.

Pakotti myös suuseksiin

Tytön kertomuksen mukaan mies oli avannut käsiraudat vasta seuraavana aamuna, minkä jälkeen tämä oli vielä pakottanut hänet suuseksiin.

Tytön mukaan mies oli lyönyt häntä kasvoihin, kun hän pyysi lopettamaan.

Tapahtumien jälkeen mies oli vienyt tytön autolla erään koulun pihalle ja ottanut tästä samassa yhteydessä kuvia, joissa tyttö oli osin alastomana.

Mies kiisti syytteet

Tyttö kertoi tapahtuneesta pian ystävälleen, ja tämän jälkeen oppilaitoksensa kuraattorille. Asiasta käynnistettiin lopulta poliisitutkinta. Vantaan käräjäoikeuteen asia eteni viime heinäkuussa.

Oikeudessa miestä syytettiin törkeästä raiskauksesta, vapaudenriistosta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.

Mies kiisti syytteet.

Hänen versionsa tapahtuneesta oli, että hän oli harrastanut tytön kanssa BDSM-seksiä, josta oltiin sovittu yhteisesti. Hän myönsi olleensa tytön kanssa sukupuoliyhteydessä ja muun muassa sen, että tytöllä oli ollut käsiraudat. Hänen mukaansa kyse ei kuitenkaan ollut raiskauksesta. Hän myös kiisti lyöneensä tyttöä.

"Asianomistajalla on oikeus muuttaa mieltänsä"

Oikeus punnitsi tytön ja miehen kertomuksia ja katsoi, ettei ole poissuljettua, että kaksikko olisi ryhtynyt seksiin aluksi yhteisellä suostumuksella.

Kertomusten ja käytössä olleen näytön valossa miehen katsottiin kuitenkin syyllistyneen törkeään raiskaukseen, sillä tyttö oli tapahtumien edessä kieltäytynyt seksistä ja ollut miehen itsensäkin mukaan hysteerinen ja rimpuileva. Teosta teki törkeän muun muassa se, että uhri oli alaikäinen ja teon aikaan kiinni sidottuna.

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että mies oli jatkanut sukupuoliyhteyksiä tytön vastusteluista huolimatta.

– Huomioon tulee ottaa, että asianomistajalla on oikeus muuttaa mieltänsä ja kieltäytyä sukupuoliyhteydestä myös menettelyn alettua.

Yli kolme vuotta vankeutta

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1991 syntyneen Aleksandr Zemenjunasin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Mies sai samalla tuomion huumausaineen käyttörikoksesta.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta myös vapaudenriistosta, sillä tämä oli syyttäjän mukaan estänyt tyttöä poistumasta asunnostaan. Taustalla oli tytön kertomus pakoyrityksestä.

Kertomuksensa mukaan tyttö oli yrittänyt karata asunnosta juoksemalla rappukäytävään ja huutamalla apua, mutta mies oli kiskonut hänet takaisin asuntoon hiuksista kiinni pitäen. Oikeudessa asiassa oli kuitenkin vain tytön sana miehen sanaa vastaan, ja asia katsottiin näytön puuttuessa miehen eduksi.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Zemenjunas määrättiin maksamaan uhrille kärsimyskorvauksia yhteensä 8700 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Zemenjunas on valittanut tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja