Riittävän kuitujen saannin tiedetään pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen ja suolistosyöpään. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuitujen lisääminen ruokavalioon voi lisäksi pienentää riskiä sairastua rintasyöpään.
Harvard T.H. Chan School of Public Health -instituutin tutkimuksessa tarkasteltiin 20 aiemmasta tutkimuksesta kertynyttä aineistoa. Meta-analyysin mukaan eniten kuituja syövillä naisilla on 8 prosenttia pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin vähiten kuituja syövillä naisilla.
Runsas kuitujen syönti oli yhteydessä pienentyneeseen rintasyöpäriskiin sekä ennen että jälkeen vaihdevuosien. Tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta kuitujen saannin ja rintasyövän välillä. Kuitujen arvellaan kuitenkin voivan suojata rintasyövältä monin eri mekanismein.
Tutkimus ilmestyi Cancer -tiedejulkaisussa.
Näin ravintokuidut voivat suojata syövältä
Tutkijat uskovat, että ravintokuidut voivat suojata rintasyövältä, sillä ne auttavat säätelemään verensokeritasoja ja edistävän insuliiniherkkyyttä, kertoo Daily Mail. Korkean insuliini- ja glukoosipitoisuuden uskotaan olevan keskeisessä osassa syövän syntyä. Esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen tiedetään lisäävän syöpäriskiä.