Ylistetty ruokavalinta pienentää myös rintasyöpäriskiä – syöthän sinäkin riittävästi?

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
Rintasyöpä on suomalaisten naisten yleisin syöpä. Videolla kerrotaan, miten tauti oireilee.

Riittävän kuitujen saannin tiedetään pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen ja suolistosyöpään. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuitujen lisääminen ruokavalioon voi lisäksi pienentää riskiä sairastua rintasyöpään.

Harvard T.H. Chan School of Public Health -instituutin tutkimuksessa tarkasteltiin 20 aiemmasta tutkimuksesta kertynyttä aineistoa. Meta-analyysin mukaan eniten kuituja syövillä naisilla on 8 prosenttia pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin vähiten kuituja syövillä naisilla.

Runsas kuitujen syönti oli yhteydessä pienentyneeseen rintasyöpäriskiin sekä ennen että jälkeen vaihdevuosien. Tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta kuitujen saannin ja rintasyövän välillä. Kuitujen arvellaan kuitenkin voivan suojata rintasyövältä monin eri mekanismein.

Tutkimus ilmestyi Cancer -tiedejulkaisussa.

Näin ravintokuidut voivat suojata syövältä

Tutkijat uskovat, että ravintokuidut voivat suojata rintasyövältä, sillä ne auttavat säätelemään verensokeritasoja ja edistävän insuliiniherkkyyttä, kertoo Daily Mail. Korkean insuliini- ja glukoosipitoisuuden uskotaan olevan keskeisessä osassa syövän syntyä. Esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen tiedetään lisäävän syöpäriskiä.

Riittävä kuitujen syönti auttaa myös painohallinnassa. Myös ylipainon tiedetään lisäävän syöpään sairastumisen todennäköisyyttä. Vuonna 2018 ilmestyneen selvityksen mukaan noin kuusi prosenttia kaikista syövistä johtuu lihavuudesta tai diabeteksesta.

Kuitu voi myös vähentää estrogeenin määrää kehossa lisäämällä sitä pilkkovien suolistobakteerien määrää. Vaihdevuosioireiden lievittämiseen käytettyjen estrogeenihoitojen on arvioitu joissain tutkimuksissa lisäävän rintasyöpään sairastumisen riskiä.

Runsaasti kuituja sisältävät ruoat pienentävät monien syöpien riskiä

Runsaskuituinen ruoka on aiemmin yhdistetty pienentyneeseen suolistosyöpien ja keuhkosyövän riskiin. Syyksi on esitetty kuitujen suotuisaa vaikutusta suolistomikrobeihin, jotka voivat ehkäistä syöpää ja tautiriskiin vaikuttavaa elimistön tulehdustilaa. Lisäksi kuidut nopeuttavat ruoan kulkeutumista suolistossa ja vähentävät siten altistumista syöpää aiheuttaville karsinogeeneille.

Suomessa kuitusuositus on 25–35 grammaa päivässä. Kuituja saa runsaasti täysjyvästä, pähkinöistä ja siemenistä, vihanneksista ja hedelmistä, jotka ovat muutenkin terveellisiä ruokia. Runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio pienentää monen syövän vaaraa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat