Mies antoi 14-vuotiaalle kannabista ja harrasti tämän kanssa seksiä – ei tuomiota seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Pohjois-Savon käräjäoikeus jätti parikymppisen miehen tuomitsematta seksuaalirikoksesta, vaikka oikeuden mukaan mies harrasti seksiä 14-vuotiaan tytön kanssa. Ennen tekoa mies antoi tytölle kannabista.

Syyttäjän mukaan mies käytti hyväkseen tytön päihtymystä ja harrasti seksiä tytön kanssa vastoin tämän tahtoa. Syyttäjä vaati miehelle tuomiota raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeus piti riidattomana, että mies oli sukupuoliyhteydessä tytön kanssa. Se kuitenkin katsoi, ettei tyttö ollut niin avuttomassa tilassa, etteikö olisi kyennyt ilmaisemaan tahtoaan. Oikeus perusti näkemyksensä muun muassa todistajan kertomukseen ja tytön käytökseen.

Mies on voinut perustellusti luulla, ettei tyttö ole ollut avuttomassa tilassa ja että tämä on suostunut sukupuoliyhteyteen, tuomion julkisessa selosteessa todetaan.

Oikeus: Tyttö vaikutti selvästi ikäistään vanhemmalta

Oikeuden mukaan asiassa oli ristiriitaista näyttöä siitä, mitä tietoa miehellä on ollut tytön iästä.

–  Käräjäoikeus on näytön perusteella katsonut, ettei voida riittävällä todennäköisyydellä sulkea pois sitä mahdollisuutta, että vastaaja (mies) ei ole tiennyt asianomistajan (tytön) todellista ikää ja että asianomistaja (tyttö) on ilmoittanut olevansa 16-vuotias.

Oikeuden mukaan tyttö vaikutti selvästi ikäistään vanhemmalta. Käräjäoikeus katsoi, että mies on saattanut pitää tyttöä yli 16-vuotiaana.

–  Siten vastaajan tahallisuus ei ole täyttynyt tämän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistöön kuuluvan seikan osalta.

Mies tuomittiin sakkoihin huumausainerikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat