Mielenterveyspotilaita passitetaan alkoholistien asuntoloihin

Kuntien rahapula vaikuttaa jo siihen, että mielenterveyspotilaat eivät saa tarvitsemaansa hoitoa, vaikka lääkärit ja psykiatrit sitä suosittaisivat.

Maksusitoumuksista on alettu tinkiä erityisesti tänä vuonna, kun kuntien sosiaali- ja terveysmenoja on karsittu kovalla kädellä.

Kun erikoishoito on kallista, mielenterveyspotilaita sijoitetaan esimerkiksi alkoholistien asuntoloihin.

35-vuotiasta mielenterveyspotilasta Teemua on pompoteltua viime vuosina paikasta paikkaan, nyt hänet sijoitetaan alkoholistien asuntolaan Kokkolassa.

- Minä toivon tästäkin paikasta mihin nyt tulin, että se tulisi olemaan sellainen välipysäkki, toteaa Teemu MTV3:n uutisille.

Myös asuntolan asukas on samaa mieltä.

- No minun mielestä tämä on tarkoitettu päihdehuoltoon paremminkin. Me olemme täällä vähän kaikki ex-juoppoja, toteaa asuntolan asukas Eero Vartiainen.

Kokkolan Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Roy Sabel toteaa, että mielenterveyspotilaiden ei pitäisi joutua kärsimään kuntien talousvaikeuksista, mutta rahaa ei ole ja näin ollen maksusitoumukset jäävät tekemättä.

Koko maassa laitoshoitopaikat ovat vähentyneet parissakymmenessä vuodessa radikaalisti. Avohoito, johon kunnissa piti satsata, on jäänyt vähäiseksi. Itsetuhoisen Teemun kohdalla avohoitojaksot ovat päätyneet usein sairaalan teho-osastolle.

Vaikka lääkärit ja psykiatrit suosittavat sairaalahoitoa, sillä ei aina ole merkitystä.

- Tuli puoltavia lausuntoja hyvin moneltakin suunnalta ja taholta mutta sillä ei ollut vaikutusta, koska vedottiin rahatilanteeseen, kertoo Teemu.

Kunnissa ymmärretään kyllä, että hoitamattomuus tulee kalliiksi.

- Kallein on se vaihtoehto, että nämä potilaat joutuvat sairaalan kautta vuodeosastolle. Silloin puhutaan 300-800 eurosta vuorokaudessa, Sabel toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat