Mielenosoitukset peruttu – Helsingin poliisi odottaa rauhallista itsenäisyyspäivää: "Näyttää siltä, että AVI:n määräyksiä noudatetaan"

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänä vuonna hyvin erilaisissa merkeissä kuin yleensä.

Vuoden 2020 itsenäisyyspäivää korostaa koronaviruspandemia ja sen vuoksi annetut rajoitukset sekä terveysturvallisuutta tavoittelevat suositukset. Varsinkin aluehallintovirastojen antamat ja tartuntatautilakiin perustuvat rajoituspäätökset vaikuttavat itsenäisyyspäivänä tavanomaisesti järjestettävien mielenosoitusten ja muiden yleisten kokousten järjestämiseen.

Useissa maakunnissa pandemia on johtanut siihen, että yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä.

– Voimassa olevat rajoitukset heijastuvat myös poliisitoimintaan, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoo tiedotteessa.

Helsingin poliisi uskoo, että itsenäisyyspäivää saadaan näillä näkymin juhlia pääkaupungissa rauhallisissa merkeissä, sillä Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikkien yli 10 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisätiloissa ja ulkotiloissa Helsingin alueella. AVI:n mukaan pienempiäkään tilaisuuksia ei tule järjestää, ellei se ole aivan välttämätöntä.

– Tämän hetkisten tietojen mukaan perinteisten itsenäisyyspäivän mielenosoitusten järjestäjät toimivat vastuullisesti tässä epidemiatilanteessa ja ovat peruneet tapahtumansa täällä Helsingissä, Helsingin poliisilaitoksen komisario Jarmo Heinonen kertoo tiedotteessa.

– Joitain yksittäisiä suunnitelmia on tullut sosiaalisen median kanavilla eteen, mutta näyttää siltä, että AVI:n määräyksiä noudatetaan, eikä isompia kokoontumisia ole tulossa.

Kaikesta huolimatta Helsingin poliisi on varautunut itsenäisyyspäiväviikonloppuun riittävin resurssein, ja valvoo AVIn määräysten toteutumista kokoontumislain mukaisten yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien osalta.

– Poliisi seuraa tilannetta jatkuvasti ja tarvittaessa voimme antaa tukea myös muille laitoksille, jos mielenosoituksia järjestetään jossain muussa kaupungissa, Heinonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja