Mainos

Mielenosoittajat ryntäsivät Australian parlamenttiin

Sadat mielenosoittajat ryntäsivät tänään Australian parlamenttirakennukseen osoittaen mieltään maan hallituksen suunnittelemia budjettileikkauksia vastaan.

Mielenosoittajat, joilla oli aseinaan lekoja ja muuta kättä pidempää, ryntäsivät lasiovien läpi rakennuksen aulaan pyrkien pääministeri John Howardin toimistoon. Rähinöinnissä, joka kesti parisen tuntia, tuhoutui parlamentin matkamuistomyymälä ja yksi poliisi loukkaantui, kun yksi mielenosoittaja heitti hänen kasvoilleen happoa.

Tappelussa loukkaantui yhteensä noin 60 mielenosoittajaa ja poliisia, mutta vain neljä ihmistä pidätettiin. Parlamenttirakennuksen ulkopuolella osoitti mieltään noin 15 000 ihmistä. Myös Brisbanen, Adelaiden, Perthin ja Darwinin kaupungeissa järjestettiin samaan aikaan mielenosoituksia.

Pääministeri Howard tuomitsi myöhemmin parlamenttirakennukseen rynnänneiden ihmisten toiminnan. Hän nimitti tappelua "epäaustralialaiseksi" ja käski väkivaltaan syyllistyneiden "häpeämään syvästi" tekojaan.

Hallituksen suunnittelemat leikkaukset koskevat lähinnä Australian alkuperäisväestöä, opiskelijoita ja sosiaaliturvan varassa eläviä. Suunnitellut leikkaukset onkin tuomittu sekä rasistisiksi että epäoikeudenmukaisiksi ja mm. ammattiyhdistykset ovat päättäneet taistella niiden toteuttamista vastaan.

Maaliskuussa valtaan tulleet konservatiivit hallitsevat Australiaa ensimmäistä kertaa neljääntoista vuoteen. Talouden asiantuntijoiden mukaan suunnitellut leikkaukset kohentavat Australian taloutta. Hallituksen julkistettua budjettisuunnitelmansa maan valuutta vahvistuikin välittömästi.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.