Mainos

Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Argentiinassa

Amerikan maiden huippukokoukseen osallistuvaa presidentti George Bushia ja Yhdysvaltain vapaakauppapolitiikkaa vastustaneisiin marsseihin osallistui arviolta 40 000 ihmistä.

Sadat Yhdysvaltain-vastaiset mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa Amerikan maiden huippukokouksessa Argentiinassa.

Yli 60 ihmistä on pidätetty, ja silminnäkijöiden mukaan ihmisiä on loukkaantunut väkivaltaisuuksissa. Presidentti George Bushin arvostelijat heittelivät polttopulloja ulkomaisten pankkien konttoreihin ja rikkoivat useiden liikkeiden ikkunoita. Naamioituneet mellakoijat myös ryöstelivät liikkeitä.

Paikalle hälytetyt noin 8000 mellakkapoliisia yrittivät hajottaa mielenosoittajajoukon kyynelkaasulla.

Yhteensä 34 Amerikan valtiota on koolla Mar del Platassa keskustelemassa kaupan edistämisestä mantereella.

Venezuelan Chavezkin mukana

Eilen päivällä arviolta 40 000 ihmistä osoitti mieltään huippukokousta ja Yhdysvaltain vapaakauppapolitiikkaa vastaan.

- Bush, fasisti, olet terroristi, väkijoukot huusivat marssiessaan Mar del Platan sateisilla kaduilla.

Toiset polttivat Yhdysvaltain lipun. Mielenosoittajien mukana oli myös muun muassa jalkapallolegenda Diego Maradona. Hän ja monet muut saapuivat Mar del Plataan erikoisjunalla Buenos Airesista.

Lisäksi julkisten alojen työntekijät opettajista sairaaloiden henkilökuntaan lakkoilivat osoittaakseen mieltään Bushia vastaan.

Jännitystä oli myös Buenos Airesissa. Ihmiset kerääntyivät Yhdysvaltain suurlähetystön luokse tai heittelivät jätteitä McDonald's-hampurilaisketjun ravintoloiden edustalle.

Huomiota varsinaiselta kokoukselta vei myös Venezuelan presidentti Hugo Chavez, joka esiintyi Bushin vastustajien pitämässä vaihtoehtoisessa tapahtumassa. Chavez on suututtanut Yhdysvaltoja vasemmistolaisuudellaan ja tukemalla näkyvästi Kuuban presidenttiä Fidel Castroa. Castro onkin ainoa presidentti, jota ei ole kutsuttu Mar del Plataan.

Bush kiitti Argentiinan presidenttiä Nestor Kirchneriä vieraanvaraisuudesta poikkeuksellisen lämpimästi.

- Ei ole helppoa toimia isäntänä näille kaikille maille. Se ei ole helppoa ehkä etenkään minun kohdallani, Bush muotoili lausunnossaan.

Mielipidemittausten mukaan Bush on kaikkien aikojen epäsuosituin Yhdysvaltain presidentti Latinalaisessa Amerikassa. Bushin epäsuosioon ovat vaikuttaneet muun muassa Irakin sota ja presidentin suosima vapaakauppapolitiikka.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.