Mainos

Miehittämätön venäläisalus lähti kohti avaruusasemaa

Venäläinen Progress-avaruusalus laukaistiin tänään onnistuneesti kohti kansainvälistä ISS-avaruusasemaa. Raketti lähti matkaan Kazakstanissa sijaitsevasta Baikonurin avaruuskeskuksesta kello 15 Suomen aikaa.

Huoltoaluksessa ei ole miehistöä. Sen on määrä kuljettaa avaruusasemalle kolme tonnia ruokaa, vettä, happea ja polttoainetta.

Avaruusasemalla on kolmen hengen miehistö, kaksi amerikkalaista ja yksi venäläinen. Miehistö matkasi asemalle joulukuussa amerikkalaisella Endeavour-avaruussukkulalla. Aseman miehistö on määrä vaihtaa huhtikuussa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan lisätarvikkeiden avulla miehistö selviää asemalla tarvittaessa jopa heinäkuuhun asti. Nasa keskeytti eilen kaikki sukkulalennot, kunnes Columbia-sukkulaturman syy on saatu selville.

Turma on herättänyt myös keskustelua ISS-hankkeen tulevaisuudesta. Jos Yhdysvallat ei jatka sukkulalentoja, avaruusaseman miehistö voidaan vaihtaa ainoastaan kahden venäläisen Sojuz-raketin avulla. Venäjän avaruushallinto on puolestaan kärsinyt vakavista talousvaikeuksista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.