Miehittämätön tutkimuslentokone kuvaa Karjalan metsiä

Lentokoneen modernin kuvaustekniikan avulla on onnistuttu saamaan erittäin tarkkoja ilmakuvia. Kuvista onkin määritetty kymmeniä uhanalaisia lajeja.

Joensuun yliopiston tutkijat ovat ryhtyneet keräämään tietoja arvokkaista luontokohteista Venäjän ja Suomen raja-alueella kuvaamalla kohteita ilmasta. Tutkijat ovat saaneet venäläisviranomaisilta luvan ilmakuvauksiin jopa herkällä rajavyöhykkeellä.

- Ilmakuvauskone on tehnyt noin 40 lentoa. Tuomisina on jo tuhansia erittäin tarkkoja ilmakuvia, kertoo tutkimushankkeen johtaja, professori Taneli Kolström Joensuun yliopiston Mekrijärven tutkimusasemalta.

Tutkimuksessa käytetään noin puolitoistametristä miehittämätöntä lentokonetta, jonka kuvausteknologia on modernia. Kun kone lentää esimerkiksi 70 metrin korkeudessa, kuvien tarkkuus on jopa vain muutamia senttimetrejä.

- Kuvista pystyy tunnistamaan yksittäisiä kasvilajeja, ja laskemaan vaikkapa voikukkien määrän pellolla, Kolström kuvailee.

Ilmakuvien ansiosta kallis maastotutkimus voidaan suunnata jatkossa vain tärkeimpiin kohteisiin. Tutkimus on tuonut jo runsaasti uutta tietoa esimerkiksi Karjalan arvokkaista luonnontilaisista metsistä. Kuvista on määritetty kymmeniä harvinaisia ja uhanalaisia lajeja. Saatuja tietoja aiotaan käyttää esimerkiksi suojelun ja luonnonvarojen käytön suunnittelussa.

Miehittämätön ilmakuvauskone kuvaa Karjalaa

- Tässä syntyy arvokasta tietoa molempien maiden käyttöön. Venäläisiä nämä tiedot kiinnostavat ehkä myös tulevan metsäsertifioinnin vuoksi, Kolström arvioi.

Joensuun yliopiston kumppanina tutkimuksessa on Venäjän tiedeakatemian Karjalan tutkimuskeskus.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat