Microsoft-pomo myöntää: Windows-puhelimet eivät keihäänkärki

Windows-puhelimet eivät ole Microsoftille painopistealue tänä vuonna, myönsi Microsoftin Windows- ja laiteyksikön johtaja Terry Myerson The Vergen haastattelussa.

Kuten jo kerroimme, olivat Windows-puhelimet lähes täysin poissa Microsoftin eilisen Build-kehittäjäkonferenssin avajaispäivän julkistusesityksestä. Kun puhe oli Windows 10:stä, puhuttiin siitäkin vain suuremmissa laitteissa eli PC:eissä, tableteissa sekä Xboxeissa. Lisäksi laitepuolella Microsoft keskittyi HoloLensin esittelyyn.

Myersonin mukaan Microsoft on sitoutunut myös pienemmän näyttökoon laitteisiin eli puhelimiin, mutta juuri nyt ne ovat sivuosassa.

– Olemme täysin sitoutuneita neljän tuuman näyttökokoon, tulee olemaan aika jolloin se on keskittymisemme, mutta juuri nyt se on osa valikoimaamme mutta ei sen ydintä, jossa toivon kehittävän kehittäjäkiinnostusta tulevan vuoden aikana, sanaili Myerson.

Microsoftin Windows-alustalle pienet ruudut olisivat Myersonin mukaan nyt väärä paikkaa johtaa kehitystä.

Syyt Myersonin puheiden takana ovat tietenkin yksinkertaiset ja selkeät. Windows-puhelinten markkinaosuus on painunut jo vain reiluun1 prosenttiin, joka sekin painottuu vielä edullisempiin hintaluokkiin ja kehittyville markkinoille eli sovelluskehittäjien rahanteon kannalta vähemmän houkutteleviin asiakkaisiin. Lisäksi suunta on viime aikoina ollut jyrkästi alaspäin Windows-puhelinmyynnissä.

– Jos haluat tavoittaa paljon puhelinasiakkaita, Windows Phone ei ole tapa tehdä se, myönsi myös Myerson suoraan kehittäjien kapeat mahdollisuudet.

Hän nosti samalla kuitenkin esiin Windowsin vahvuuden suuremmissa näyttökooissa. Windows 10 löytyy jo yli 270 miljoonasta laitteesta, kertoi Microsoft eilen.

– Jos haluat tavoittaa paljon Windows-asiakkaita, on meillä suurin käytössä oleva määrälaitteita 9-30 tuuman välillä. Jos taas haluat tehdä uusia ja jänniä asioita, Xbox ja HoloLens nousevat keskusteluun.

Kenties mielenkiintoisinta Myersonin tuoreissa Windows-puhelinkommenteissa ovat kuitenkin puheet tästä vuodesta eräänlaisena välivuotena. Myöhemmin Microsoft voisi vielä iskeä uudestaan.

– Tulemme tekemään joitakin siistejä juttuja puhelinten kanssa, mutta tänä vuonna puhelimet ovat tärkeä osa perhettämme mutta eivät keihäänkärkemme, maalaili Myerson tulevaa.

Microsoftilta on tänä vuonna odoteltu Lumioiden tarinan jatkajaksi Surface-puhelinta, joka todennäköisesti ainakin muotoilultaan ja ehkä materiaaleiltaankin eroaisi aiemmista Lumia-huippumalleista. Lisäksi se voisi perustua Intelin piiriin x86-arkkitehtuurilla, joka mahdollistaisi kaikkien Windows-sovellusten ajon, kun puhelin kytketään Continuum-ominaisuudella suurempaan näyttöön ja näppäimistöön korvaamaan perinteistä tietokonetta.

Surface-puhelinta lukuun ottamatta Windows-puhelinten huhu- ja spekulaatiorintamalla on ollut Lumia 950 -kaksikon ja viimeiseksi Lumiaksi laajasti huhuissa povatun Lumia 650:n julkistuksen jälkeen hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Microsofthan kertoi viime vuoden kesällä muuttavansa puhelinstrategiaansa ja aikovansa keskittyä huomattavasti pienempään määrään uusia puhelimia kolmessa kohderyhmäkategoriassa, jotka ovat huippupuhelinta himoavat, bisneskäyttäjät sekä kolmantenaedullisempaa puhelinta hakevat hyvän hinta-laatusuhteen arvostajat. Jokaiseen kategoriaan odotettiin tuolloisen käsityksen mukaan 1-2 uutta puhelinmallia vuodessa.

Nyt Myersonin kommentit kuitenkin luovat vähintäänkin vahvan epäilyksen siitä, nähdäänkö edes Surface-puhelinta vielä tänä vuonna vai onko Microsoftin uuden ”keihäänkärjen” aika puhelimissa vasta myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja