Mainos

Microsoft-kiistassa sopu lähellä

Vuosia kestänyt kiista ohjelmistojätti Microsoftin kohtalosta on loppusuoralla. Monopolilakien rikkomisesta Yhdysvalloissa syytettynä oleva yhtiö on pääsemässä sopuun valtion kanssa Microsoftin toiminnan rajoituksista.

Yhtiö on käynyt tiiviitä neuvotteluja oikeusministeriön kanssa juttua hoitavan tuomari Colleen Kollar-Kotellyn määräyksestä. Neuvottelujen takarajaksi on määrätty perjantai.

Alustavan sovun ehtoja ei ole vielä julkistettu, mutta Microsoftilla olisi tiettävästi viiden vuoden koeaika, jonka kuluessa sen pitäisi antaa tietokoneiden valmistajille suurempia vapauksia. Valmistajat saisivat päättää itsenäisemmin, miten ne käyttävät Microsoftin Windows-ohjelmaa valmistamissaan tietokoneissa. Microsoftin toimintaa valvoisi tekninen paneeli, joka samalla ratkoisi mahdollisia kiistoja.

Pitkä kiista monopolin tiimoilta

Neuvotteluja on käyty pääasiassa Microsoftin ja liittovaltion välillä. Vielä ei tiedetä, kuinka oikeusjutussa osallisina olevat 18 osavaltiota suhtautuvat ehdotuksiin. Osavaltiot saattavat vaatia tiukempia toimia yhtiötä vastaan.

Microsoftia vastaan on käyty oikeutta Yhdysvalloissa jo viitisen vuotta. Kyseessä on yksi maan historian suurimmista monopolikiistoista. Yhtiö on todettu syylliseksi määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön, mutta vaateista sen pilkkomiseksi on jo luovuttu. Alioikeudessa pilkkomispäätöksen tehnyttä tuomaria on moitittu jälkikäteen puolueellisuudesta ja vetoomustuomioistuin kumosi pilkkomispäätöksen.

Tuomio monopolisääntöjen rikkomuksesta pysyi kuitenkin voimassa. Jos osapuolet eivät pääse sopuun, niin tuomioistuin päättää Microsoftin rangaistuksesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.