Mainos

Metyylialkoholin kuolonuhreja jo 22

Metyylialkoholilla terästetyt laittomat alkoholijuomat ovat aiheuttaneet vakavan myrkytysepidemian Virossa.

Viron poliisin mukaan ainakin 22 ihmistä on kuollut ja yli 30 saanut vakavan myrkytyksen metyylialkoholista Pärnun rannikkokaupungissa Virossa.

Monien myrkytyksen saaneiden tila on vakava, kertoi uutistoimisto BNS. Myrkytystapaus tuli ilmi eilen.

Metyylialkoholia oli lisätty laittomiin alkoholijuomiin, joiden arvellaan olleen pakattuina 0,3:n ja 0,5 litran limonadipulloihin, kertoi Pärnun sairaalan teho-osaston johtaja Raido Paasma uutistoimisto BNS:lle. Paasma uskoo, että metyylialkoholia sisältäneet juomat nautittiin lauantaina.

Pärnun poliisi on aloittanut rikostutkimukset asian tiimoilta, ja neljä ihmistä on pidätetty epäilyjen vuoksi.

Viron hallituksen edustaja Priit Poiklik kehotti kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat viime aikoina ostaneet laittomia alkoholijuomia, olemaan juomatta niitä ja palauttamaan ne poliisille.

Kotipolttoisen alkoholin valmistaminen ja salakuljetus ovat jo vuosia olleet suuri ongelma Virossa ja entisen Neuvostoliiton alueella. Terveyshaittojen ohella valtiolta jää saamatta suuri määrä verotuloja.

Metanoli ja laiton viina

Metyylialkoholin aiheuttamia kuolemia ei aivan viime aikoina ole tullut Suomessa esiin, arvelee Stakesin kehittämispäällikkö Ritva Hein.

-Onhan meilläkin ollut muutamia metyylialkoholin aiheuttamia myrkytyksiä ja kuolemantapauksiakin silloin tällöin, varsinkin silloin kun laitonta viinaa hyvin paljon tuli maahan, Hein toteaa.

Metyylialkoholi on ongelma varsinkin laittoman viinan yhteydessä.

-Kun kadulla viinaa ostaa, sen mukana voi tulla vaikka mitä, Hein huomauttaa.

Metyylialkoholi eli metanoli on myrkyllinen, herkästi haihtuva ja palava neste. Myös puuspriiksi kutsuttua metyylialkoholia käytetään mm. kemianteollisuudessa.

Myrkytyksiin kuolee satoja vuodessa

Tapaturmaisiin alkoholimyrkytyksiin kuolee Suomessa vuosittain satoja ihmisiä. Tilastokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan vuonna 1998 tapaturmaisissa alkoholimyrkytyksissä kuoli 382 ihmistä, joista 307 oli miehiä ja 75 naisia.

-Alkoholimyrkytyksiin meillä kuolevat perinteisesti etupäässä keski-ikäiset miehet, joista suurin osa on alkoholisoituneita. Uskoisin, että myrkytystapauksissa huippu osuu 40-49-vuotiaisiin miehiin, Hein sanoo.

Myös nuorten keskuudessa tapahtuu alkoholimyrkytyksiä, mutta he selviävät niistä yleensä vatsahuuhtelulla. Harvemmin nuoret alkoholimyrkytykseen kuolevat.

-Nuorilla myrkytyksen aiheuttaa yleensä aivan tavallinen alkoholi, kirkas viina, olut, jne, Hein kertoo.

(MTV3-STT-BNS-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.