Mette-Marit 48 vuotta – kuvat: näin skandaalinkäryisesti Norjan hoviin 20 vuotta sitten tullut kruununprinsessa on muuttunut

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit viettää syntymäpäiväänsä 19. elokuuta.

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit täyttää tänään 19. elokuuta 48 vuotta. Kruununprinssi Haakonin puoliso on nykyisin pidetty henkilö vuonomaassa, mutta hänen tulonsa hoviin aiheutti aikanaan liudan skandaaliotsikoita.

Avoimesti huumeiden värittämästä nuoruudestaan kertonut ja yksinhuoltajana hoviin liittynyt Mette-Marit on kuitenkin vuosien saatossa onnistunut jättämään epämääräisen menneisyytensä taakseen.

Kruununprinssipari tapasi toisensa 1990-luvun lopulla festareilla. Mette-Marit flirttaili avoimesti Haakonille, sillä ei uskonut mahdollisuuksiinsa lainkaan. Huumetaustan omaava yksinhuoltajaäiti kun oli kaikkea muuta kuin sopiva tulevaksi kuningattareksi. Lisäksi Mette-Maritin isä seurusteli stripparin kanssa ja tämän entinen puoliso oli saanut tuomion huumerikoksista.

Monet suhtautuivatkin Mette-Maritiin hyvin epäluuloisesti, kun suhde kruununprinssiin paljastui. Kuningas Harald ja kuningatar Sonja sen sijaan tahtoivat tukea poikaansa, sillä he itse joutuivat salaamaan pitkään suhteensa, koska Sonjalla ei ollut aatelistaustaa.

Kihlaus julkistettiin lopulta joulukuussa 2000. Häitä vietettiin seuraavana vuonna, ja kruununprinssi Haakon sai prinsessansa 25. elokuuta 2001 Oslon tuomiokirkossa, eli pari viettää ensi viikolla jo 20. hääpäiväänsä.

Mette-Maritilla on aiemmasta suhteestaan aikuinen poika Marius Borg Høiby. Kruununprinssiparin ensimmäinen yhteinen lapsi, prinsessa Ingrid Alexandra, syntyi 21. tammikuuta vuonna 2004. Seuraavana vuonna joulun alla perheeseen syntyi vielä kuopus, prinssi Sverre Magnus.

Kivikkoisesta alusta huolimatta kruununprinsessa on onnistunut vuosien saatossa voittamaan puolelleen norjalaisten sydämet. Nykyisin Mette-Marit on hyvin suosittu kansan keskuudessa. Hän on edustanut vuosien saatossa ahkerasti kruununprinssin rinnalla myös senkin jälkeen, kun hovi tiedotti syksyllä 2018 kruununprinsessan kärsivän kroonisesta keuhkosairaudesta.

Mette-Marit ja Haakon ovat esiintyneet Nobel-gaalan kaltaisten perinteisten edustustehtäviensä lisäksi hyvin maanläheisesti esimerkiksi urheilutapahtumissa, eikä kruununprinsessa ole myöskään peitellyt tunteitaan tiukan paikan tullen. 

Mette-Maritin on nähty pyyhkivän kyyneleitä silmistään esimerkiksi heinäkuun 22. päivän terrori-iskujen muistotilaisuuksissa. Kruununprinsessalle kymmenen vuoden takaiset tapahtumat olivat myös henkilökohtainen tragedia, sillä hän menetti iskuissa velipuolensa.

Voit selata kuvia niiden päälle ilmestyvistä nuolista:

Jos kuvat eivät näy, voit katsoa ne myös tästä.

Koronapandemian aikana kroonista keuhkosairautta potevan Mette-Maritin voinnista on liikkunut monenlaista tietoa. Kruununprinsessa on kuitenkin nähty yhä prinssinsä kanssa erilaisissa tilaisuuksissa ja pari on sosiaalisen median perusteella nauttinut myös erilaisista ulkoilma-aktiviteeteista totuttuun tapaansa.

Hovin Instagram-tilillä julkaistuissa kuvissa 48-vuotias kruununprinsessa näyttääkin hyvinvoivalta ja viihtyy eräässä tuoreessa otoksessa melomisen parissa.

Lue myös:

    Uusimmat