Norjan kuninkaalliset herkistyivät Utøyan muistotilaisuudessa – kruununprinsessa Mette-Marit menetti velipuolensa 10 vuotta sitten

Utøyan terrori-iskusta 10 vuotta – saarelta hengissä selvinnyt Astrid kertoo, miksi tapahtuneesta on tärkeää puhua 5:07
10 vuotta Utøyan verilöylystä – saarelta hengissä selvinnyt Astrid kertoo, miksi tapahtuneesta on tärkeää puhua

Norjan kuninkaalliset kokoontuivat torstaina muistelemaan Utøyan terrori-iskun uhreja. Kruununprinsessa Mette-Maritille isku oli myös henkilökohtainen tragedia.

Torstaina 22. heinäkuuta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta terrori-iskuista, joissa äärioikeistolaista ideologiaa julistanut Anders Behring Breivik surmasi 77 ihmistä Oslossa ja Utøyan saarella työväenpuolueen kesäleirillä. 

Oslon keskustassa järjestettiin torstaina muistoseremonia, jossa oli paikalla muun muassa maan poliittisen johdon lisäksi kuninkaallisen perheen jäseniä kuningas Haraldin johdolla. Kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit ja heidän esikoistyttärensä prinsessa Ingrid Alexandra, 17, vierailivat lisäksi torstaina myös Utøyan saarella, jossa surmansa sai 69 ihmistä.

Voit selata kuvia niiden päälle ilmestyvistä nuolista:

Jos kuvat eivät näy, voit katsoa ne myös tästä.

Norjan hovi julkaisi Instagram-tilillään liudan kuvia saarelta, jossa kuninkaalliset laskevat kukkia uhrien muistomerkille. Lisäksi hovi julkaisi osan kruununprinssin paikan päällä pitämästä puheesta.

– On henkilökohtaisesti meidän vastuullamme työskentelemään tällaisia voimia vastaan joka päivä. Maamme on tuskallisesti kokenut, että se on välttämätöntä, kruununprinssi sanoi puheessaan.

Hovi luonnehtii kymmenen vuoden takaisten terrori-iskujen olleen Norjalle pahin isku sitten toisen maailmansodan.

– Toivon, että kymmenenvuotispäivä auttaa meitä löytämään oikeat sanat ja oikean kielen, jotta pääsemme eteenpäin, Haakon jatkoi.

Kruununprinsessa Mette-Maritia Utøyan tragedia kosketti hyvin henkilökohtaisesti. Verilöylyssä kuoli myös kruununprinsessan velipuoliTrond Berntsen, 51. Bertsen oli syntynyt kruununprinsessan äidin aiemmasta liitosta.

Poliisina työskennellyt mies oli leirillä vapaaehtoisena vartijana. Hänen kerrotaan ennen kuolemaansa yrittäneen estää Breivikiä ampumasta nuoria sekä omaa 10-vuotiasta poikaansa, joka lopulta selvisi elossa.

Mette-Marit ei ole peitellyt aiemminkaan tunteitaan. Kruununprinsessa pyyhki kyyneleitään avoimesti myös vuonna 2012, kun tragediasta tuli kuluneeksi vuosi. 

Myöskään 17-vuotias prinsessa Ingrid Alexandra ei peitellyt tunteitaan kymmenen vuotta iskujen jälkeen, vaan prinsessa pyyhki kyyneleitään nenäliinaan.

Lue myös:

    Uusimmat