Metso Outotec jatkanut kauppaa Putinin suosikkioligarkin yritysten kanssa – yhtiön johtaja MTV Uutisille: "Emme tue Venäjän sotakassaa"

Metso Outotec jatkoi kaupankäyntiä yritysten kanssa, joiden merkittävä omistaja on pakotelistalla – kysyimme, miksi? 2:07
Metso Outotec jatkoi kaupankäyntiä yritysten kanssa, joiden merkittävä omistaja on pakotelistalla – kysyimme, miksi?

Suomalainen kaivosalan pörssiyhtiö Metso Outotec on katsonut voivansa jatkaa kauppaa sellaisten venäläisyritysten kanssa, joiden merkittävä omistaja on EU:n pakotelistalla.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ruotsin radio P4 Värmland. MTV Uutiset on nähnyt radioyhtiön käsiinsä saaman Metso Outotecin sisäisen listan, johon se on luetellut yhtiöitä, joiden kanssa se voi katsoa voivansa jatkaa kauppaa.

Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Vauramo katsoo, että pakotteiden piiriin kuuluvat ainoastaan enemmistöomistuksessa olevat yhtiöt. Kaksi yritystä, Metalloinvest ja Udokan Copper, ovat 49-prosenttisesti oligarkki Alisher Usmanovin omistamia.

– Me olemme kaikkia sanktioita noudatettu täysimääräisesti koko ajan, Vauramo toteaa.

Vauramon mukaan sanktioitujen asiakkaiden kanssa toimitukset on lopetettu heti, kun sanktiot ovat alkaneet.

Ei-sanktioitujen asiakkaiden kanssa Vauramon mukaan tilannetta on arvioitu. Vauramon mukaan he ovat käyttäneet riippumattomia tahoja arvioimaan, millä perustein tietyt asiakkaat ovat ei-sanktioituja. Vauramon mukaan Metso Outotec on soveltanut sisäistä vaatimustenmukaisuuden arvioijaa sekä pörssiyhtiöstä riippumatonta, ulkopuolista arvioijaa, kuten lakifirmoja.

Usmanov Putinin "suosikkioligarkki"

Usmanov on EU:n pakotelistalla. Hän on tunnettu tiiviistä suhteistaan Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Usmanov omistaa muun muassa paljon Venäjän mediaa, pankkialaa ja telekommunikaatiota.

– Yksittäisiä asiakkaita emme kommentoi, mutta kaikki asiakkaat ovat käyneet läpi saman tarkastelun.

Metso Outotec on soveltanut sääntöä, jonka mukaan pakotteiden piiriin kuuluvat ainoastaan enemmistöomistuksessa olevat yhtiöt. Vauramon mukaan enemmistösopimuksissa pätevät 50 prosentin omistajuus ja kontrolli samanaikaisesti. Kontrollilla viitataan siihen, onko omistajalla todellisuudessa kontrollia omistamaansa yhtiöön. Kysymykseen Usmanovin kontrollista yhtiöidensä ylle Vauramo ei kuitenkaan kommentoi.

"Uusia sopimuksia ei ole tehty"

Vauramo toteaa MTV Uutisille, että uusia sopimuksia venäläisten asiakkaiden kanssa ei ole tehty.

– Olemme alasajaneet toimintamme sitä mukaa, mitä asiakkaiden kanssa on sovittu. 

Yhtiö sanoi aloittavansa olemassa olevien sopimusten alasajon sanktioimattomien asiakkaiden kanssa.

Heinäkuun lopulla julkaisemassaan puolivuosikatsauksessaan yhtiö kuitenkin kertoi, että alasajo on ollut rajallista.

Toisen neljänneksen aikana yhtiön toimitukset ei-sanktioiduille asiakkaille Venäjällä olivat Helsingin Sanomien mukaan 67 miljoonaa euroa.

Metso Outotecin listalla on myös kolmas yritys, jonka merkittävä vähemmistöomistaja Said Kerimov on myös EU:n pakotelistalla.

"Katsoimme, ettei ole eettisesti oikein lähettää rahaa sinne"

Vauramon mukaan monet sopimukset on tehty jo ennen sodan puhkeamista, ja niiden toimitukset ovat kesken.

– Jos toimitus keskeytyy, ja kyseessä on ei-sanktioitu asiakas, sillon saattaa joutua sopimuksellisesti vahingonkorvaustilanteeseen. Katsoimme tilanteen niin, ettei ole eettisesti oikein lähettää rahaa asiakkaalle tällaisessa tilanteessa.

Metso Outotec näki paremmaksi tilanteessa tehdä alasajosopimuksia. Tarkemmista aikatauluista yksittäisten alasajosopimusten suhteen Vauramo ei kuitenkaan kerro.

– Toimituksemme ovat olleet hyvin vähäisiä nyt.

Kritiikkiin siitä, että Metso Outotecin asiakkuudet tukevat Venäjän sotakassaa, Vauramo vastaa jyrkästi.

– Emme mielestäni tee sellaista. Olemme katsoneet mitä EU ja muut maat ovat asiasta sanktioiden muodossa sanoneet ja sen kanssa elämme.

Lue myös:

    Uusimmat