STT:n tiedot: Yandexin ex-toimitusjohtaja on pääsemässä pakotteiden piiristä – Unkari halusi vapauttaa myös oligarkkeja

Teknologiayhtiö Yandexin entisen toimitusjohtajan pääseminen pakotelistalta voi vaikuttaa myös Suomessa. Sopua pitkittäneen Unkarin haluamia nimiä ei olla poistamassa aiemmin langetettujen pakotteiden piiristä.

EU-maat pääsivät keskiviikkona sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista. Asiasta kertoi muun muassa EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Belgia viestipalvelu X:ssä.

Uudella pakotepaketilla on haluttu iskeä muun muassa Venäjän lennokkihankintoja turvaavaan verkostoon. 

Eri maista olevien diplomaattilähteiden mukaan tarkoituksena on iskeä Venäjän sotakoneeseen muun muassa vaikeuttamalla lennokkien osien saatavuutta.

Pakotelistausten piiristä on STT:n tietojen mukaan poistumassa vanhojen pakotteiden määräaikaistarkastelun yhteydessä henkilö, jonka poistamisella pakotelistalta voi olla vaikutusta myös Suomessa. 

Hän on venäläistaustaisen hakukone- ja teknologiayhtiö Yandexin yksi perustajajäsen ja entinen toimitusjohtaja Arkadi Volozh. Yandex-konserniin kuuluu myös Suomessa toimiva taksipalvelu Yango.

Venäläinen Volozh, 60, liitettiin alun perin EU:n Venäjä-pakotteiden piiriin kesäkuussa 2022. Tämä tapahtui muutama kuukausi sen jälkeen, kun Venäjä oli laajentanut hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Muut EU-maat olisivat olleet valmiita sopimaan uusista pakotteista jo viime viikolla, mutta Unkari ei ollut valmis hyväksymään sopua. 

Unkari on tiettävästi halunnut jo pitkään esimerkiksi tiettyjä oligarkkeja pois pakotteiden piiristä, mutta diplomaattilähteiden mukaan näitä poistoja ei olla nyt tekemässä.

Oikeudellinen arvio taustalla

STT:n tietojen mukaan Volozhin nimen poistamisen taustalla on EU:n neuvoston oikeuspalvelu, joka on halunnut hänen nimensä pois listalta jo langetettujen pakotteiden määräaikaistarkastelussa. 

Kyse on siitä, voiko henkilön katsoa muuttaneen pakotteiden piiriin johtanutta käytöstään.

Oikeuspalvelu arvioi muun muassa sitä, pystyykö pakoteratkaisua puolustamaan tarvittaessa uskottavasti oikeudessa.

EU:n aiempien pakoteperustelujen mukaan Volozh toimi alalla, joka on merkittävä tulonlähde Venäjän hallitukselle.

– Yandex on myös vastuussa valtion tiedotusvälineiden ja narratiivien edistämisestä hakutuloksissaan sekä Venäjän hallitusta kritisoivan sisällön, kuten Venäjän Ukrainaa vastaan käymään hyökkäyssotaan liittyvän sisällön, sijoittamisesta esitysjärjestyksessä alemmaksi ja sen poistamisesta.

Kyseiset pakoteperustelut ovat kesäkuulta 2022. Sittemmin Volozh on eronnut Yandexin toimitusjohtajan paikalta, ja konsernin emoyhtiö toimii nykyisin Hollannissa. Aiemmin helmikuussa Yandex ilmoitti vetäytyvänsä Venäjän-markkinoilta.

Volozhiin kohdistuvien pakotteiden seurauksena Yandexiin liittyvää varallisuutta on jäädytetty myös Suomessa. 

Yandex-konsernia itsessään ei ole asetettu pakotteiden piiriin, mutta Suomen viranomaiset ovat aiemmissa päätöksissään katsoneet Volozhin käyttävän määräysvaltaa Yandexiin ja sen tytäryhtiöihin.

Volozhin takia pakotteita on kohdistettu myös Yandex-konserniin. Ulosottolaitos on jäädyttänyt muun muassa Yandexin Suomeen rekisteröityjä patentteja.

Yandex-konsernin suomalaisella tytäryhtiöllä Global DC:llä on muun muassa palvelinkeskus Mäntsälässä Uudellamaalla. Myös sen osakkeet ovat Helsingin Sanomien aimmin uutisoimien tietojen mukaan jäädytettyinä.

Kiinalaisyrityksiä listalle

Miltä uudet pakotelistaukset Venäjän lennokkihankintojen torppaamiseksi näyttävät?

STT:n tietojen mukaan kaupankäyntikieltoon EU-alueella johtavalle listalle olisi tulossa 27 uutta tahoa, joista 10 on EU:n ulkopuolelta. Mukana on muun muassa kiinalaisyrityksiä.

Uuden paketin jälkeen tuolla listalla on kaikkiaan jo noin 650 tahoa.

Toiselle pakotelistalle puolestaan olisi tarkoitus lisätä yli 190 toimijan nimet. Tälle listalle päätyminen tarkoittaa muun muassa matkustuskieltoa ja varojen jäädyttämistä. Nämä lisäykset kasvattavat kyseistä listaa kaikkiaan jo yli 2 100 toimijan mittaiseksi.

Uudet pakotteet on virallisesti määrä hyväksyä lauantaihin mennessä. Tuolloin on Venäjän Ukrainassa laajentaman hyökkäyssodan vuosipäivä.

Näin Suomi ja muu Eurooppa käy kauppaa Venäjän kanssa pakotteista huolimatta 3:43
Katso myös: Näin Suomi ja muu Eurooppa käy kauppaa Venäjän kanssa pakotteista huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat