Mainos

Metsä-Serlalle puolen miljardin laina Euroopan investointipankilta

EU:n rahoituslaitos EIP osallistuu 450 miljoonan markan lainalla Metsä-Botnian Joutsenon sellutehtaan 923 miljoonan markan uudistamiseen. Tämä on Euroopan investointipankin EIP:n ensimmäinen sellu- ja paperiteollisuudelle Pohjoismaissa myöntämä laina.

Metsä-Serla-konsernin rahoitukseen erikoistuneen tytäryhtiön Metsä Financen toimitusjohtajan Veli-Matti Mynttisen mukaan EIP:n laina on edullinen rahoitusjärjestely. Edullisuutensa takia konserni halusi ottaa lainan, vaikka rahaa kassassakin olisi löytynyt.

Runsaan kolmen vuoden aikana EIP on rahoittanut kaikkiaan kuudella miljardilla markalla teollisuusinvestointeja Suomessa. Aluksi lähinnä valtio oli lainansaajana, mutta pikku hiljaa lainoja on myönnetty myös yrityksille. Tähän mennessä pankki on rahoittanut muun muassa Metran, Rautaruukin ja Kemijoen hankkeita Suomessa. Metsä-Serlan laina menee Metsä-Botnian Joutsenon sellutehtaan uudistamiseen. Ensi vuoden aikana tehtaan tuotantokykyä nostetaan noin 30 prosenttia 420 000 tonniin vuodessa.

EIP:n varatoimitusjohtaja Claes de Neergaard korostaa EIP:n osallistuvan Metsä-Serlan investoinnin rahoittamiseen, koska pankin tavoitteena on eurooppalaisen teollisuuden kilpailukyvyn takaaminen.
-Lisäksi projekti on EIP:n tavoitteiden mukainen edistäessään ympäristönsuojelua ja energian tehokasta käyttöä. Rahoitettavat investoinnit varmistavat Joutsenon tehtaiden energian omavaraisuuden ja vähentävät olennaisesti ympäristöpäästöjä, hän perustelee.

EIP rahoittaa hankkeita, jotka suoraan tai välillisesti myötävaikuttavat EU:n tavoitteiden saavuttamiseen. Pääosan varoistaan EIP hankkii pääomamarkkinoilta. Pankin korkea luottokelpoisuus, ylin mahdollinen eli AAA, mahdollistaa varainhankinnan edullisesti. Viime vuonna EIP myönsi luottoja 26 miljardin ecun eli noin 136 miljardin markan arvosta. Pankin lainakanta oli 142 miljardia ecua eli noin 850 miljardia markkaa. Suomessa lainasopimuksia tehtiin 400 miljoonan ecun eli noin 2,4 miljardin markan arvosta. Pääosa EIP:n luotonannosta kohdistuu jäsenmaihin, mutta pankki rahoittaa investointeja myös unionin ulkopuolella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.