Mainos

METin Kivimäki tyytyväinen talouspolitiikkaan

Metalli- ja elektroniikkateollisuus on tyytyväinen Suomessa harjoitettuun talouspolitiikkaan. Vaikka työttömyys on edelleen liian korkealla on talouskehitys ollut muutaman viime vuoden aikana hyvin myönteistä ja talouspolitiikka hyvää, kiitteli Metalli- ja elektroniikkateollisuuden keskusliiton puheenjohtaja Mikko Kivimäki keskiviikkona Helsingissä METin kevätkokouksessa.

Kivimäen mukaan vientiteollisuus on menestynyt kiistattomasti hyvin ja sen tuotanto sekä työpaikat ovat lisääntyneet. Talouden veturina toiminut vienti ei myöskään ole menestynyt muun kansantalouden kustannuksella eikä sitä ole suosittu.
-Nyt nousu on jo toista vuotta leviämässä voimakkaasti myös palvelu- ja kotimarkkina-aloille. Samalla ainakin työssäolevien kansalaisten aineellinen elintaso on noussut. Suomi on muun muassa mennyt Ruotsin ohi OECD:n tilastoissa, kun lasketaan ostovoimakorjattu kansantuote asukasta kohti, Kivimäki totesi.

Kivimäen mukaan Suomen talouskehitys on paljolti perustunut kaukonäköiseen talouspolitiikkaan. Teollisuus voi olla pääosin tyytyväinen harjoitettuun talouden makropolitiikkaan, EU-politiikkaan ja teknologiapolitiikkaan.
-Kansantalouden pahoista rakenteellisista ongelmista työttömyydestä, valtiontalouden tervehdyttämisestä ja verotuksesta ei selvitä kestävästi ilman menestyviä yrityksiä ja taloudellista kasvua. Suomen talouspolitiikassa tämä on tiedostettu, sanoi Kivimäki.

Talouspolitiikan suhteen ollaan Kivimäen mukaan nyt vedenjakajalla, kun otetaan huomioon pian käynnistyvä euroaika ja lähestymässä olevat eduskuntavaalit.
-Harjoitetun kilpailukykyä painottavan talouspolitiikan peruslinjan jatkaminen on välttämätöntä. Kansainvälisen kilpailukyvyn ensisijaisuudelle talouspolitiikassa ei ole järkevää vaihtoehtoa pienen ja maantieteellisesti syrjäisen kansantalouden näkökulmasta. Tämä on entistäkin tärkeämpää, kun Suomi kilpailee samalla viivalla muiden euromaiden kanssa koko alueelle tehtävistä investoinneista, sanoi Kivimäki.

Suomalaiselle metalli- ja elektroniikkateollisuudelle Emun varmistuminen ja vielä suurella aloittajamaajoukolla on hyvä asia. Se antaa Kivimäen mukaan kaivattua lisäpotkua pitkään takkuilleelle Länsi-Euroopan talouskehitykselle ja investoinneille sekä parantaa koko Euroopan teollisuuden kilpailukykyä.

Vaikka harjoitettu talouspolitiikka saikin kiitosta, on metalli- ja elektroniikkateollisuudella Kivimäen mukaan myös huolenaiheita. Hän mainitsi erityisesti päättämättömyyden energia- ja ympäristöpolitiikassa. Huolta aiheuttaa myös julkinen riskinottopolitiikka, varsinkin vientiluotot ja -takuut.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.