Mainos

Meteorologi: Viikon pahin myräkkä edessä huomenna

Viime viikolla Yhdysvalloissa jyllänneen lumimyräkän jäänteet saavuttavat Suomen torstaina. Merellä voi olla ainakin myrskypuuskia. Pääkallokelit ja sateet jatkuvat. Sade muuttuu jälkipuolellaan laajalti lumiseksi.

Tänään keskiviikkona Suomen yli kulkee vesi-, räntä- ja lumisateita. Tiet ja kadut ovat paikoin erittäin liukkaita. Ensi yönä lämpötilat pysyvät maan etelä- ja keskiosassa plussan puolella, pohjoisessa on pakkasta.

Huomenna torstaina matalapaine sateineen kulkee maan etelä- ja keskiosan yli itään. Kyseessä on jäänne Yhdysvaltojen itärannikon viime viikonlopun lumikaaoksesta.

– Viikon pahin myräkkä on edessä. Sadealue on voimakas ja leviää meille lounaasta jo aamuyöstä. Etelä- ja Keski-Suomessa, Vaasa–Kuopio-linjan eteläpuolella, sataa jo aamulla. Jyväskylän eteläpuolella sateet tulevat alkuun enimmäkseen vetenä, pohjoisempana sateen olomuoto vaihtelee. Kaikki ennustemallit eivät tuo sateita Oulun pohjoispuolelle ollenkaan. Jos siellä kuitenkin sataa, niin sateet ovat lunta, toteaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Myrskypuuskia ja lumisateita

Matalapaine voimistaa tuulia.

– Merialueilla tuuli on navakkaa tai kovaa koko torstaipäivän. Voimakkaimmat tuulet mitataan iltapäivällä matalapaineenkeskuksen jälkipuolella lounaisilla merialueilla. Silloin tuuli on ainakin puuskissa myrskylukemissa, ehkä keskituulikin yltää myrskyksi. Myrskytuhoja ei kuitenkaan ole odotettavissa, sanoo Miina Manninen.

Matalapaineenkeskuksen liikkuessa itään Suomeen alkaa virrata kylmää ilmaa pohjoisesta.

– Ilman viiletessä sateiden olomuoto muuttuu lumisemmaksi. Jo puolenpäivän jälkeen torstaina sade alkaa muuttua lumeksi lännestä alkaen, myös etelässä voi lopuksi sataa lunta. Sadealue liikkuu itään niin, että ensimmäisenä iltapäivällä poutaantuu Länsi-Suomi. Idässä sataa päivällä vettä, illalla lunta.

Torstai-iltana lämpötila laskee ja sää pakastuu uudelleen. Pääkallokelit jatkuvat. Etenkin sivutiet, jalkakäytävät ja pihat ovat liukkaita.

Perjantaina poutaa

Perjantaina Suomen yllä on korkeapaineen selänne.

– Sää on poutaista ja osin aurinkoista. Perjantaiaamuna koko maassa on pakkasta ja tienpinnat ovat jäässä. Päivällä lämpötilat ovat lounaassa plussalla, muualla on pikkupakkasta, ennustaa Miina Manninen.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen yli kulkee sadealue itään. Sade alkaa tämän hetken ennusteen mukaan lumena, sadealueen loppupuolella sataa vettä. Huonot ajokelit jatkuvat.

Lauantaina liikkeellä on olomuodoltaan vaihtelevia sateita. Myös sunnuntai on epävakainen.

Paikkakuntakohtataiset ennusteet, sadetutka, kelitiedot ja kelikamerat MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja