Mainos

Meteorologi: Huonolta näyttää valkea joulu etelässä ja lännessä – loppuvuosi on lauha

Tuoreen neljän viikon ennusteen mukaan loppuvuoden sää on selvästi ajankohdan tavanomaisia lämpötiloja lauhempaa.

Tällä viikolla Lapissa on hyvin kylmää, kun lämpötilat laskevat ajoittain jopa -30 asteen alapuolelle. Etelässäkin käydään alkuviikolla pakkasella. Lumisateita tulee viikon mittaan etenkin maan keski- ja pohjoisosassa, etelässäkin sateet voivat alkaa lumena, mutta muuttuvat vedeksi.

Viikonloppu näyttää erittäin lauhalta. Tämän hetken ennusteen mukaan lämpötila voi kivuta paikoin jopa kymmeneen plusasteeseen.

Tuoreen Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n neljän viikon ennusteen mukaan sää on Suomessa loppuvuonna ja tammikuun alkupuolella selvästi keskimääräistä lämpimämpää.

– Säätyyppi näyttää yhä lauhalta ja sateiselta. Atlantilla syntyy edelleen voimakkaita matalapaineita. Kun Etelä-Eurooppaan puolestaan on voimistumassa laaja korkeapaineen alue, on Suomea kohti muodostumassa suora väylä lauhoille lounaanpuoleisille ilmavirtauksille. Tämän ennusteen mukaan talvesta ei ole tietoakaan etelässä. Välillä voi eteläänkin tulla lunta, mutta se ei pysy pitkään maassa. Melko toivottomalta näyttää valkea joulu etelässä ja lännessä, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas ECMWF:n ennustetta.

Lämmin meri viivästyttää talven tuloa

Itämeri on nyt keskimääräistä lämpimämpi. Tämä mahdollistaa ajankohtaan nähden korkeidenkin lämpötilojen synnyn, sillä ajoittain voimakkaan tuulen mukana meille tuleva lauha ilma ei ehdi kylmetä matkalla.

– Ajankohtaan nähden lämmin meri viivästyttää talven ja pysyvän lumipeitteen tuloa etelä- ja lounaisrannikolla, toteaa Markus Mäntykannas.

Pohjoisessa lumipeite näyttää kuitenkin vahvistuvan ja siellä pakkaset ovat ajoittain kovia.

– Myös maan keskiosaan voi tulla aika ajoin lumipeite, mutta sieltäkin lumet voivat sulaa välillä pois. Tämän ennusteen valossa paras lumitilanne joulun aikaan on pohjoisessa ja idässä, sanoo Markus Mäntykannas.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.