Mainos

Ennuste: Säätyypissä täyskäännös helmikuuksi – miltä näyttää alkukevät?

Helmikuulle ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää säätä.

Paukkupakkaset voivat olla pian ohi. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan sää lauhtuu selvästi jo ensi viikoksi.

– Keski-Euroopan päälle on muodostumassa korkeapaine, joka kuljettaisi meille Lounais-Euroopasta lauhaa ilmaa. Helmikuussa näyttää olevan useita asteita keskimääräistä lämpimämpää, jopa viisi astetta tavanomaista lauhempaa. Välillä voi olla suojasäätä ja sateet voivat olla ajoittain vetisempiä. Sateita tulee tämän ennusteen mukaan tavanomaista enemmän, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela ECMWF:n ennustetta.

Meteorologi muistuttaa kuitenkin, että välillä pitkä pakkasjakso ei ota lauhtuakseen, vaikka ennustemallit sitä ennakoivatkin.

– Pitkässä korkeapainetilanteessa ja pakkasjaksossa voi käydä niin, että korkeapaine on sen verran vahva, että matalapaineet eivät pääse Suomeen. Tällöin lauhtuminen lykkääntyy. Saa nähdä, miten käy, toteaa Aleksi Jokela.

Tilastojen mukaan päivän ylimmät lämpötilat ovat helmikuun alussa maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin -5 asteen molemmin puolin ja pohjoisessa -10 asteen molemmin puolin.

Miltä näyttää alkukevään ennuste?

Myös yhdysvaltalainen NOAA ennustaa Suomen helmikuusta tavanomaista lämpimämpää. Maaliskuusta NOAA ennakoi puolestaan tavanomaista kylmempää.

Vaikka maaliskuu olisikin tavanomaista kylmempi, Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ennustaa, että helmi-huhtikuu olisi kokonaisuudessaan hieman keskimääräistä lämpimämpi.

– Melko suurella todennäköisyydellä helmi-huhtikuun jakso on myös tavanomaista sateisempi koko Pohjois-Euroopassa, sanoo Aleksi Jokela.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennusteen sisään mahtuu aina lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja