Mainos

Joulukuun ennuste: Loppuviikolla viilenee, miten käy valkean joulun?

Joulukuun ennusteen mukaan sää on tässä kuussa tavanomaista lämpimämpää ja myös keskimääräistä sateisempaa. Sään ennustetaan viilenevän tämän viikon loppupuolella ainakin joksikin aikaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa joulukuusta matalapaineiden sävyttämää. Matalapaineet kuljettavat meille lauhaa ja kosteaa ilmaa Atlantilta ja niihin liittyy aina myös sateita.

– Tuleville viikoille on tulossa suureen osaan maata vähän tavanomaista sateisempaa säätä. Ainoastaan tällä viikolla Etelä-Suomessa on tavanomaista kuivempaa. Todennäköisesti matalapaineet tuovat meille ajoittain lämpimämmän ilman tuulahduksia etelästä, mutta voivat välillä pyöräyttää Suomeen myös kylmää ilmaa pohjoisesta, niin kuin on käymässä esimerkiksi tämän viikon loppupuolella, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen ECMWF:n ennustetta.

ECMWF ennustaa joulukuun olevan koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Suurin ero tavanomaiseen on eteläisessä Suomessa, missä saattaa ajoittain olla jopa viisi astetta tavanomaista lämpimämpää.

Tämän viikon loppupuolella sää kylmenee kuitenkin koko maassa selvästi.

– Ennusteen mukaan viikonloppuna on niin kylmää, että jos etelässä sataa, sateet ovat lunta. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että viikonloppu on melko poutainen ja sateet ovat heikkoja pakkaslumikuuroja. Toisaalta sunnuntaina Suomenlahdelle muodostuu lumikuurojono, joka ennusteissa pysyy merellä, mutta jos tämä tulisi mantereen puolelle, tässä olisi potentiaalia jatkuvalle lumisateelle. Tätä ennustetta pitää vielä seurata, ennuste vaihtelee, toteaa Miina Manninen.

Vaikka lunta sataisikin etelässä asti tällä viikolla, ei joulun lumitilanteesta voi vielä sanoa mitään.

– Vaikka viikonloppuna tulisikin lunta lännen ja etelän lumettomille alueille, niin se ehtii sulaa pois vielä moneen kertaan. Toisaalta, nyt kun sää kylmenee, niin seuraavaa voimakasta lämpenemistä ei ole luvassa ainakaan vielä ensi viikon alkupuolellakaan, toteaa Miina Manninen.

Viikonloppuna Ahvenanmaalla Jomalassa mitattiin joulukuun kaikkien aikojen korkein lukema, 11,1 astetta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.