Mainos

Koko talven ennuste: Tuleeko tästä talvea ollenkaan?

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ennustaa Suomen talvesta tavanomaista lämpimämpää.

Joulukuu on alkanut lauhana. Tällä hetkellä maa on laajalti lumeton maan etelä- ja keskiosassa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennusteen mukaan talvi olisi noin asteen pari keskimääräistä lämpimämpi koko maassa. Tuore ennuste on tehty tammi-maaliskuulle.

– Ennusteen mukaan matalapaineiden reitti kulkisi Atlantilta Manner-Euroopan pohjoisosien kautta ja Suomen yli tai hieman Suomen eteläpuolitse. Kulkiessaan Suomen yli itään matalapaineet tuovat meille lauhaa, kosteaa ja epävakaista säätä Atlantilta. Välillä, jos matalapaineiden reitti jää Suomen eteläpuolelle, on Suomi kylmemmän ilmamassan alla. Todennäköisesti sää tulee vaihtelemaan niin, että suurimman osan ajasta meille tulee lauhaa ilmaa Atlantilta, välillä kylmän ilman purkauksia pohjoisesta, tulkitsee Miina Manninen ECMWF:n ennustetta.


ECMWF ennustaa talvesta myös keskimääräistä sateisempaa koko maahan.

– Suurin poikkeama keskimääräiseen näkyy Etelä- ja Itä-Suomessa. Koko Euroopan ennusteessa sateisin alue on Manner-Euroopan pohjoisosassa ja Itä-Euroopassa.

Yhdysvaltalainen NOAA ennakoi Suomen tammikuusta keskimääräistä lämpimämpää ja sateisempaa. Helmi- ja maaliskuulle NOAA ei puolestaan näe Suomeen poikkeamaa keskimääräisessä.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennusteen sisään mahtuu aina lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja.

Nyt sään ennustetaan viilenevän loppuviikolla. Lumisateiden todennäköisyys kasvaa myös etelässä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja