Mainos

Metallityöväki hakee uutta keulahahmoa

SAK:lainen Metallityöväen liitto valmistautuu nimittämään seuraajaa liittoa vuodesta 1983 johtaneelle Per-Erik Lundhille, joka jää eläkkeelle toukokuussa Tampereella järjestettävän Metalliliiton liittokokouksen yhteydessä.

P-E Lundh

Nimitysprosessia seurataan mielenkiinnolla, sillä Lundh on liiton puheenjohtajana noussut koko maan talouspolitiikan kannalta merkittäväksi vaikuttajaksi. Hän on mm. johtanut liittonsa lukuisia kertoja tulokierroksen suunnannäyttäjäksi. Uuden puheenjohtajan uskotaan tulevan sosiaalidemokraattien riveistä, sillä heillä on Metallin liittovaltuustossa 55,6 prosentin enemmistö. Vasemmistoliitolla on 42,5 prosentin kannatus. Maaliskuun alkupuoliskolla järjestettävissä liittokokousvaaleissa ei uskota vallankeikausta tapahtuvan.

Puheenjohtajan valintaa koordinoi erityinen aluepoliittisin perustein valittu työryhmä, jota vetää Lundh. Ehdolla on neljä seuraajakandidaattia, jotka kaikki ovat riittävän kokeneita ja edustavia tehtävään. Ehdolla ovat neuvottelupäällikkö Jorma Löhman,50, valtakunnallinen pääluottamusmies Kari Vilkman, 48, Riihimäeltä, työehtotoimitsija Ari Seger, 46, Karjaalta ja järjestöpäällikkö Erkki Vuorenmaa, 52. Tunnetuimpia heistä ovat Löhman ja Vuorenmaa, jotka molemmat ovat pitkään työskennelleet Metalliliiton keskeisimmissä tehtävissä. Vuorenmaa on kenttäpäällikkönä järjestöväelle tuttu, Löhman neuvottelupäällikkönä vastaa liiton sopimustoiminnan johtamisesta.

Tasaisia ehdokkaita

Tänään järjestettiin puheenjohtajaehdokkaiden vaalitentti, jossa heiltä tivattiin näkemyksiä siitä, kuinka he maan ilmeisesti merkittävintä ammattiliittoa johtaisivat. Suuria eroja ehdokkaiden väliltä ei laivaristeilyllä järjestetyssä tentissä löytynyt. Kaikki kannattavat ydinvoimaa ja korostavat kansainvälisten suhteiden kasvavaa merkitystä. Jälkimmäisessä Löhmanin ja Vuorenmaan välillä oli kuitenkin havaittavissa painotuseroja.

Kymmenen vuoden ajan Euroopan metalliliittojen yhteistyöjärjestöön EMY:iin kuulunut Löhman korosti jatkavansa Lundhin ajamaa tehokasta kansainvälistymiskehitystä. Vuorenmaa piti taasen tärkeänä, että liiton on oltava ensisijaisesti kotimaassa sisäisesti niin vahva, että vahvana kyetään olemaan myös kansainvälisesti. Vuorenmaalla on kokemusta kansainvälisistä suhteista selvästi Löhmania vähemmän.

Seger osallistuu eurooppalaiseen yhteistyöhön telakka-asioiden osalta ja Vilkman EU:n ja Pohjoismaiden tietoliikennealan järjestöissä. Ehdokkaat esittelivät laajalti perhe-, ay- ja poliittisia taustojaan. Ammattitausta ehdokkailla on varsin samankaltainen, myös puoluepoliittinen aktiivisuus. Korkein asema on Vuorenmaalla, joka on toiminut mm. SDP:n Uudenmaan piirin puheenjohtajana vuodesta 1993 ja SDP:n puoluevaltuustossa vuodesta 1996. Vilkman istuu Riihimäen kaupunginhallituksessa ja 200 äänen päähän jäänyt Seger Karjaan kaupunginvaltuustossa.

Esillä olivat myös kielitaitoon ja koulutukseen liittyvät ansiot. Löhman, Seger ja Vilkman arvioivat pärjäävänsä kohtalaisesti englannin ja ruotsin kielillä. Koulutetuin on Löhman, joka itse korosti esiintymiskyvyn merkitystä Metalliliiton puheenjohtajan tehtävässä. Kaikilla ehdokkailla on huomattava määrä ammattiyhdistystoimintaan liittyviä meriittejä. Talouselämään ovat perehtyneet Vuorenmaa pankkien ja vakuutusyhtiöiden hallintoelimissä, Seger vakuutusyhtiö Verdandissa, Vilkman Telekomin ja PT-Finlandin hallintoelimissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.