Metalliteollisuuden lakko jatkuu

Neuvotteluja maanantaina alkaneen metalliteollisuuden toimihenkilöiden lakon lopettamiseksi jatketaan huomenna.

Teknologiateollisuuden ja STTK:laisen Toimihenkilöunionin neuvottelijat tapasivat tänään iltapäivällä valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen. Neuvottelut jatkuvat huomenna aamupäivällä.

Valtakunnansovittelija pyrkii selvittämään, onko sovintoesityksen jättämiselle lähiaikoina edellytyksiä.

Lähes 3000 toimihenkilön lakko vaikeuttaa tuntuvasti kuuden suuren yrityksen tuotantoa. Lakon piirissä ovat Aker Yards, Boliden, Luvata, Outokumpu, Rautaruukki ja Wärtsilä.

Lakon alkaminen varmistui sunnuntai-iltana, kun työriidan sovittelu lopetettiin tuloksettomana.

Työtaistelu uhkaa laajentua ensi keskiviikkona. Mukaan on tulossa 40 uutta yritystä ja yli 4000 toimihenkilöä. Lakko koskisi muun muassa Nokiaa, Konetta, Metsoa ja ABB:tä.

Tuolloin konsernien tuotantolaitoksia olisi lakon piirissä lähes sata.

Tuotantokatkoksista vakavia haittoja kärsivä Ovako teki tiistaina toimihenkilöidensä kanssa erillisen työehtosopimuksen.

Riita jämähti rahaan

Kiista on koskenut palkankorotusten tasoa ja rakennetta.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Risto Alanko on torjunut noin 14 prosentin palkankorotusvaatimukset, koska kolmanneksen muita henkilöstöryhmiä korkeammat korotukset poikkeaisivat liikaa kesällä sovitusta linjasta.

Kyseessä olisi kahden vuoden sopimuskausi.

Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) mukaan kiistat ovat koskeneet etenkin palkankorotuksen muotoa.

TU:ssa vaaditaan matalapalkkaisia tukevaa, niin sanottua sekalinjaa prosenttikorotusten sijaan. Liitossa ei myöskään uskota, että paikallisesti sovittavilla erillä saavutettaisiin tavoiteltu palkkataso.

Teknologiateollisuuden sopimuksen piirissä on noin 30 000 toimihenkilöä. Akavalaisille ja SAK:laisen Metalliliiton jäsenille hyväksyttiin sopimukset alkukesästä.

Tänään jatkettiin myös rakennusalan sähkömiesten lakonuhan sovittelua. Noin 10 000:ta SAK:laisen Sähköliiton jäsentä koskeva lakko voi alkaa 2. marraskuuta.

Piirisovittelija Esa Lonkan vetämät neuvottelut jatkuvat huomenna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat