Metallinen maku suussa? Tästä se voi johtua

Metallinen maku suussa on yleisempi vaiva, kuin mitä voisi luulla. Syitä sille voi olla monia.

Metallinen maku suussa voi kieliä vakavastakin sairaudesta, kuten munuais- ja maksasairauksista, diagnosoimattomasta diabeteksesta tai syövästä. Metallisen maun voivat aiheuttaa kuitenkin monet muutkin syyt.

Lääketieteen tohtori Michael Rabovskyn mukaan metallinen maku on usein hyvänlaatuista, jos olet muuten terve. Kyseessä saattaa olla esimerkiksi lääkkeisiin liittyvä sivuvaikutus. Rabovsky listaa Grandparents-sivustolla kahdeksan todennäköisintä syytä metalliselle maulle suussa.

1. Huono suuhygienia

Jos et harjaa hampaita ja käytä hammaslankaa säännöllisesti, seurauksena voi olla hampaiden ja ikenien ongelmia, kuten ientulehduksia ja infektioita hampaissa. Mikäli kärsit tällaisista tulehduksista, kannattaa kääntyä hammaslääkärisi puoleen.

2. Reseptilääkkeet

Reseptilääkkeet kuten antibiootit, kihtilääkkeet, psyykelääke litium ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa metallista makua suussa. Tämä johtuu siitä, että kehosi varastoi lääkkeen sisäänsä ja osa siitä saattaa tulla syljen kanssa ulos. Myös suun kuivumista aiheuttavat lääkkeet, kuten masennuslääkkeet, voivat aiheuttaa metallisen maun, koska ne sulkevat suun makuhermoja.

3. Vitamiinit ja ravinneaineet

Multivitamiinivalmisteet, jotka sisältävät esimerkiksi kuparia, sinkkiä tai kromia voivat aiheuttaa metallista makua suussa. Metallinen maku voi kieliä myös vitamiinien puutoksesta. Jos maku kuitenkin jatkuu pitkään, tarkista syömäsi vitamiinien määrä.

4. Tulehdukset

Ylempien hengitysteiden infektiot, vilustuminen ja poskiontelotulehdus voivat muuttaa makuaistiasi. Tulehduksen parantuessa myös maku palautuu yleensä normaaliksi.

5. Raskaus

Raskauden ensimmäisinä vaiheina jotkut naisista voivat kokea makuaistissaan muutoksia, joista yksi on metallinen maku suussa.

6. Dementia

Dementiasta kärsivillä on usein ongelmia myös makuaistin kanssa. Makuhermot yhdistyvät aivoihin, joten poikkeuksia makuaistissa voi esiintyä, kun joku osa aivoista ei toimi oikein.

7. Altistuminen kemikaaleille

Jos altistut elohopealle tai lyijylle, näiden aineiden hengittäminen suurina määrinä voi tuottaa metallisen maun suuhun. Kannattaa kiinnittääkin huomiota hyvään suojautumiseen tällaisten aineiden kohdalla.

8. Syöpähoito

Syöpäpotilaat, joita hoidetaan kemoterapialla tai sädetyshoidolla, voivat tuntea suussaan usein metallista makua.

Tohtori Rabovskyn muistuttaa, että jos suussasi on metallinen maku, on asiasta parasta keskustella lääkärin kanssa. Lääkäri tutkii, onko kyse esimerkiksi sairauksesta.

Millainen on terve suu? Katso videolta, miten voit hammaslääkäri Sami Savolaisen mukaan pitää mahdollisimman hyvää huolta suusi terveydestä.

Suun hyvinvointi ja terveys 25:00

Lue myös:

    Uusimmat