Mainos

Metallin Vuorenmaa: Tupo vuoteen 2003

SAK:laisen Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa (sd.) katsoo, että useampivuotinen laaja tulopoliittinen sopimus voidaan tehdä kytkemällä yhteen myös kahden seuraavan vuoden veroratkaisut. Tämä mahdollistaisi sekä inflaatiolta suojautumisen että indeksiehdon toteuttamisen.

Vuorenmaa

-Vaikka ensi vuoden veroratkaisut onkin tehty, voidaan vielä vaikuttaa vuosien 2002 ja 2003 veroratkaisuihin kietomalla yhteen näiden vuosien finanssipolitiikka ja työmarkkinaratkaisut, Vuorenmaa kirjoittaa Demarin kolumnissa.
Vuorenmaa ihmettelee puheita työmarkkinaosapuolten ja valtiovallan kolmikantayhteistyön purkamisesta. Hänen mukaansa ns. "uusliberalististen voimien" esitykset kolmijako-opin toteuttamisesta ajaisivat maan inflaatioon ja hyvinvointiyhteiskunnan häviämiseen.
Kolmijako-opilla tarkoitetaan työnjakoa, jossa hallitus päättäisi veropoliittisista linjauksista irrallaan tulopoliittisista sopimuksista ja työmarkkinajärjestöt huolehtisivat työllisyydestä ja palkkalinjasta.
Tällainen työnjako johtaisi Vuorenmaan mukaan siihen, että työmarkkinaosapuolten ei tarvitsisi tuntea vastuutaan inflaatiosta, vaan ne keskittyisivät pelkästään nimellispalkkoihin.
-Viimeisten viiden vuoden aikana on maassamme nähty, että kolmikantayhteistyö on se, jolla tuloksia syntyy. Suomi on toiminut juuri niin kuin OECD on pitkään kehottanut.
Vuorenmaa muistuttaa, että Suomi on ollut esimerkkimaa, joka on pystynyt teollisuusmaista kaikkein nopeimmin kohentamaan työllisyyttään, vakauttamaan talouttaan sekä pitämään inflaation kurissa ja korot alhaisina. Nyt inflaation vaara on entistä suurempi mm. raakaöljyn hinnannousun vuoksi. Vuorenmaan mukaan se, että hallitus itse oli vahvasti palauttamassa viime aikojen työmarkkinakiistoissa horjunutta luottamusta sen ja työmarkkinajärjestöjen välille, antaa hyvät lähtökohdat jatkolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.