Mervi sairastui vakavaan suolistosyöpään ja selvisi, vaikka keho ei meinannut vastaanottaa hoitoa – "Syöpä antoi minulle uuden elämän"

Suolistosyöpään sairastuminen avasi Mervin silmät –"Syöpä antoi minulle uuden elämän" 3:00
Katso Mervin selviytymistarina yllä olevalta videolta!

Iittiläinen Mervi Kaartoaho sairastui peräsuolisyöpään neljä vuotta sitten. Hän piti diagnoosia kuolemantuomiona, mutta parannuttuaan ei enää vaihtaisi elämäänsä entiseen.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Noin kuukautta ennen diagnoosia Kaartoaho havahtui siihen, että wc-pönttö oli täyttynyt kirkkaasta verestä. Hän varasi muutaman viikon päähän ajan työterveyslääkärille.

– Työterveyslääkäri kirjoitti minulle lähetteen tähystykseen. Hän teki sisätutkimuksen ja sanoi, ettei minulla suolistosyöpää voi olla, koska se on vanhojen ihmisten tauti, Kaartoaho muistelee.

Diagnoosi oli järkytys

Syöpä kulkee Kaartoahon suvussa. Hänen isänsä sairastui suolistosyöpään ja äiti rintasyöpään kolme kertaa. Kaartoaho oli kuitenkin luottanut siihen, että terveelliset elämäntavat säästäisivät hänet sairaudelta.

Tähystysaika oli varattu toukokuiselle perjantai-iltapäivälle.

– Näin lääkärin ilmeen tähystystä tehdessä. Hän katsoi minua ja sanoi, että täältä löytyi pahalaatuinen syöpäkasvain, joka on läpäissyt limakalvot.

Lääkäri alkoi luetella Kaartoaholle, että miten hoito etenee.

– Lopuksi lääkäri kysyi, onko minulla kysyttävää. Olin niin shokissa, etten saanut kysyttyä mitään. Sitten tein sen virheen, että menin netistä katsomaan, mikä minun ennusteeni on.

Kaartoaho harmittelee, ettei heti saanut vertaistukea diagnoosin saatuaan.

– Viikonloppua kohden ei oikein ketään saa mistään kiinni. Minä ja perheeni elimme järkytyksen vallassa koko viikonlopun.

Läheisten tuki onkin ollut Kaartoaholle erittäin tärkeää. Erityisesti Kaartoahon mieleen on jäänyt hetki, jolloin hänen miehensä sai kuulla diagnoosista.

– Olen itkenyt miehen kainalossa ja sanonut hänelle, että luovutan. Hän on kuitenkin kannustanut ja sanonut, että yhdessä tästä selvitään, Kaartoaho kertoo.

Kaartoaho kyllästyi siihen, että joka paikassa puhuttiin sairaudesta ja kuolemasta. Hoitojen aikana Kaartoahon perheessä ei enää puhuttu syövästä, sillä hän antoi syövälleen ja avanteelleen nimet.

– Syövän nimi oli Taavi ja avanteen nimi Väinö. Minä puolestani olin Väinön bussikuski.

Syöpähoidot veivät voimat

Kaartoahon syöpä leikattiin noin kaksi kuukautta diagnoosin saamisen jälkeen. Leikkauksen jälkeen alkoivat rankat hoidot.

– Minun kehoni ei sietänyt hoitoja. Syöpälääkäri sanoi, että minulla oli todennäköisesti harvinainen entsyyminpuutos, minkä vuoksi kehoni ei ottanut hoitoa vastaan. Sain kaksi hoitoa, ja sen jälkeen tuli pitkä tauko. Samalla oli pelko siitä, että syöpä leviää.

Syöpähoidot veivät aktiivisen naisen sängynpohjalle. Lisäksi kortisonihoidot valvottivat ja pistivät Kaartoahon päivärytmin sekaisin. Hoitojen toisella viikolla Kaartoaho pääsi kävelemään oman kotitalonsa ympäri.

Hoidot aiheuttivat hänessä myös limakalvo-ongelmia. Limakalvo-ongelmien takia hän ei voinut esimerkiksi kävellä, koska jalkapohjista lähti iho. Avanteen sulkuleikkauksen jälkeen Kaartoaholla todettiin vielä vakava vatsakalvontulehdus, joka vei naisen jälleen pitkäksi ajaksi sairaalaan.

Sivuoireiden vuoksi normaalisti noin puolen vuoden hoidot venyivät lähes vuoden mittaisiksi.

Kaikista vaikeuksista huolimatta kuin ihmeen kaupalla Kaartoahon syöpä parani, vaikka koko hoitojakson ajan sen pelättiin leviävän esimerkiksi keuhkoihin. Käänteentekevä hetki oli se, kun syöpälääkäri sanoi hoitojen olevan nyt ohi.

"Syöpä toi uuden elämän, josta en vaihtaisi pois"

Pitkät ja rankat hoidot ovat jättäneet jälkensä Kaartoahoon, sillä hän kärsii edelleen ulosteenkarkailusta.

Aiemmin sosiaalinen asiakaspalvelussa työskennellyt nainen ei enää juuri lähde kotoa vaivojensa takia. Kaartoaho joutuu varmistamaan joka paikkaan mennessään, että onhan vessa lähellä. Asiakaspalvelutyöstä piti jäädä sairauslomalle.

Korona-aikana ja sairauslomallaan Kaartoaho on löytänyt elämälleen uuden suunnan.

– Sairauslomalla opiskelin ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi. Korona-aikana olen sosialisoitunut Teamsissä ja Zoomissa, jossa teen esimerkiksi terapiaa ja rentoutusharjoituksia syöpäpotilaille.

Kaartoaho kertoo voivansa nykyään hyvin. Vaikka pitkät juoksulenkit ovat lyhentyneet lähimetsässä kävelyihin, on hän silti kiitollinen elämästä.

– Olen iloinen siitä, että olen nyt tässä ja voin auttaa muita syöpäpotilaita. Syöpä on antanut minulle uuden elämän kokonaisuutena, enkä enää vaihtaisi sitä. Se pysäytti miettimään minun elämäni tarkoitusta. Olen löytänyt rakkauden, anteeksiannon ja armollisuuden ennen kaikkea itseäni kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat