Kun syöpä laittaa elämän uusiksi: Dianan "yleiset vaivat" paljastuivat ärhäkäksi painajaiseksi – "Mielessä on, että jossain tuolla se muhii"

Suolistosyöpä on erittäin vaikea huomata – sairastanut kertoo tarinansa, kuinka syöpä saatiin selville 1:50
Katso video: Diana Sillfors kertoo Uutisaamun haastattelussa, mitkä olivat hänen oireensa, joista lopulta paljastui suolistosyöpä.

Diana Sillfors kärsi vatsavaivoista, väsymyksestä ja selkäkivuista. Ihan yleisiä oireita, hän ajatteli – mutta ehkei sittenkään.

Hoitoon hakeutumista ei olisi kannattanut lykätä, sillä vaivojen taustalla vaani ikävä yllätys.

– Luulin, että minulla on hirveästä stressistä muodostunut peräpukamia. Onneksi ne alkoivat vuotamaan verta – siinä kohdassa oli pakko miettiä, mikä tässä on hätänä, Sillfors kertoo.

"Peräpukamia" ne eivät olleet. Syynä vaivoille oli suolistosyöpä.

Sillforsin mukaan tässä vaiheessa arvioitiin, että kasvain oli ehtinyt olla hänellä jo kaksi vuotta.

– Jos olisin ehkä vuoden lisää kärvistellyt oireiden kanssa, tilanne olisi ollut paljon huonompi.

Edessä oli kuuden vuoden prosessi: kasvaimen leikkaus, sytostaattihoitoja, magneettikuvauksia. Maksasta löydettiin etäpesäkkeitä ja edessä oli vielä uusi sisäelinleikkaus.

"Jossain tuolla se muhii"

Sillfors sai diagnoosinsa vuoden 2011 syyskuussa, eli melko tarkalleen 10 vuotta sitten.

Aiemmin Diana Neumannina tunnetun Sillforsin sairastuminen herätti tuolloin julkisuudessakin paljon huomiota.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Nyt hän on tuonut tarinansa jälleen esille tänään käynnistyvän Roosa nauha -keräyksen tiimoilta. Keräyksen tuotoilla tuetaan syöpien tutkimusta.

Kaikki meni lopulta hyvin, ja viimeisimmästä toimenpiteestä on nyt neljä vuotta aikaa. Varuillaan olosta ei ole kuitenkaan päässyt eroon.

– Koko ajan on mielessä, että jossain tuolla se muhii.

Edessä on nyt jopa pelottavaltakin tuntuva, viimeinen kontrollikäynti. 

Sitä on kuitenkin joutunut vartomaan tavallista pidempään: Sillfors varasi ajan käynnille tammikuussa ja odotus jatkuu yhä.

Diagnosointien määrät laskeneet

Odotukselle on syynsä. Koronapandemia on aiheuttanut hoitovelkaa ja on näkynyt paitsi syöpien hoidoissa, myös niiden diagnosoinneissa.

Todennäköisesti osasyynä on se, että koronatilanteen ja rajoitusten keskellä hoitoihin hakeutuminen vähentyi viime vuonna, sanoo Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarno Wahlfors

Selvää on, että "jotain on tapahtunut".

– Viime vuonna diagnosoitiin 1 200 syöpää vähemmän kuin edellisenä vuonna, mikä on poikkeuksellista ja hälyttävää. Koska väestö vanhenee ja syövät yleistyvät, trendin pitäisi olla ylöspäin, Wahlfors sanoo.

Suolistosyöpä on kavala sen yleisyyden, mutta vaikeasti havaittavuuden takia. Vuosittain suolistosyöpiin sairastuu noin 3 400 ja kuolee noin 1 300 ihmistä.

– Ihmiset eivät tajua olla huolissaan, ennen kuin on liian myöhäistä.

Suolistosyöpä on onneksi hoidettavissa, kunhan se havaitaan ajoissa. Suomi saa ensi vuonna uuden kansallisen syöpäseulontaohjelman, kun suolistosyövän seulonta alkaa laajasti

Lue myös:

    Uusimmat