Pian monessa suomalaisessa kodissa kakataan tikkuun. Miksi?

Pian monessa suomalaisessa kodissa kakataan tikkuun. Miksi? 7:57
Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala kertoo, miten testitikkua kuuluu käyttää kotioloissa.

Ainakin viisi tekijää altistaa suolistosyövälle, joka on valitettavan yleistyvä sairaus suomalaisten keskuudessa.

Suolistosyöpä on Suomen toiseksi yleisin syöpä sekä miehillä että naisilla. Vuosittain suolistosyöpiin sairastuu noin 3 400 ja kuolee noin 1 300 ihmistä. Vuodesta 2000 lähtien sairastuneiden määrä on kasvanut jatkuvasti, ja ennusteen mukaan se kasvaa entisestään tulevaisuudessa.

Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että yksi selkeä syy suolisyövän yleistymiselle on väestön ikääntyminen. Myös elintavat, kuten tupakointi, runsas alkoholin käyttö, ylipaino ja liikunnan puute vaikuttavat suolisyövän kehittymiseen. Punaisen lihan syöminen saattaa myös vaikuttaa jonkin verran suolisyövän sairastumisen todennäköisyyteen.

Suomi saa ensi vuonna uuden kansallisen syöpäseulontaohjelman, kun suolistosyövän seulonta alkaa laajasti.

– Seulontaohjelman päätavoitteet ovat suolisyöpien löytäminen esiastevaiheessa tai varhaisvaiheessa, jolloin pystytään vähentämään sekä ilmaantuvuutta että kuolleisuutta, Sarkeala totesi.

Seulonnan kohderyhmä on 56–74-vuotiaat suomalaiset, joille tulee kotiin testin lisäksi kyselylomake ja tarkat ohjeet. Käytännössä siis kohderyhmälle lähetetään seulontatestikirje, joka sisältää ulostenäytettä varten tarvittavan testitikun. Kirjeen saaja ottaa ulosteestaan näytteen ja lähettää sen laboratoriotutkimuksiin. 

– Olettaisin, että loppukeväästä tämä seulontaohjelma lähtee kunnolla liikkeelle, Sarkeala arvioi.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat