Mers uhkaa miljoonia pyhiinvaeltajia kesällä

Koronavirustauti Mers on surmannut Saudi-Arabiassa jo yli sata ihmistä. Maassa pelätään ensi heinäkuuta, kun sinne saapuu miljoonia pyhiinvaeltajia muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikana.

Saudi-Arabiasta lähtöisin olevaa Mersiä on useissa kaupungeissa, Riadin ja Jeddan lisäksi myös Mekassa ja Medinassa. Tähän mennessä maassa on löydetty kaikkiaan 414 tapausta. Tartunnan saaneista on menehtynyt joka neljäs.

Suomalaisen asiantuntijan mukaan ainakin viimeaikaisissa tapauksissa on kyse paljolti sairaalaepidemiasta.

Sairaalassa hygienia pettänyt

– Aika iso osa on sellaisia, missä taustalla on se, että on hoidettu alunperin sairastuneita henkilöitä, ja hygieniatoimet itse sairaalassa henkilökunnan suhteen on pettänyt, ja osa on saanut sitä kautta tartunnann, sanoo tutkimusprofessori Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Salminen muistuttaa, että kuolemantapauksista huolimatta henkikökunnan tapauksista melko iso osa on oireettomia tai hyvin lieviä. Suurin osa menehtyneistä kuuluu taudille altistaviin riskiryhmiin. Hoitokeinoa siihen ei kuitenkaan ole.

Euroopassa muutama tapaus

Mers on levinnyt useaan arabimaahan ja Malesiaan. Euroopassa on löydetty muutama tapaus, Yhdysvalloissa yksi. Suomessa sitä ei ole. 

Salminen rauhoittelee Mersin leviämistä. Joitakin yksittäisiä tapauksia voi tulla, mutta viitteitä laajamittaisesta leviämisestä ei ainakaan tällä hetkellä ole. 

Mers (Middle East Respiratory Syndrome) on Sarsin tavoin koronavirus, joka on levinnyt eläimestä ihmiseen. 

Kameli vai lepakko?

Ei ole täyttä varmuutta siitä, mikä eläin on kyseessä. Asiantuntijat epäilevät vahvimmin kamelia tai lepakkoa.

Mersin oireita ovat hengitystieinfektio kuten keuhkokuume, yskä, hengenahdistus ja ripuli. 

Sarsiin liittyen hyvä uutinen on, ettei siitä ole löydetty ainoatakaan ihmistartuntaa vuosiin.  

Lue myös:

    Uusimmat