Merkittävä muutos Oberstdorfissa – tuhoaako tämä Suomen MM-viestimiesten kovimman iskunpaikan?

0:21
Katso video: sää ja olosuhteet ovat muuttuneet Oberstdorfissa merkittävästi.

Oberstdorfin MM-hiihdoissa on miesten viestipäivänä perjantaina aiemmasta poikkeava sää, sillä kisan ajalle luvataan vain 2-3 lämpöastetetta ja sadetta. 

Lämpötila on siis huomattavasti alhaisempi kuin aiemmin tällä viikolla, sillä elohopea on kohonnut varjossa parhaimmillaan jopa +15 asteeseen. Auringossa lämpöä on ollut selvästi yli 20 astetta. 

Ehkä lämpötilaakin isommaksi seikaksi miesten viestissä voi nousta sade, ja varsinkin sen olomuoto. Aamupäivällä Obersdorfissa on tullut taivaalta sekä vettä että räntää – välillä sankastikin – ja hyvin keväinen vihreä maisema on muuttunut talvisemmaksi (katso pääkuvan video). 

Viesti starttaa paikallista aikaa kello 13.15 (Suomen aikaa kello 14.15). Sääennusteet vaihtelevat hieman, mutta lämpötilaksi povataan 2-3 lämpöastetta. Kaikki ennusteet lupaavat sadetta, mutta sen olomuodosta ei ole yksimielisyyttä.  

Suomen hiihtojärjestys viestissä on Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki

Niskasen asettaminen 2. osuudella rankemman vapaan hiihtotavan reitin sijaan kertoo siitä, että Suomen joukkue toivoo Niskasen pystyvän hajottamaan kärkijoukkoa kovalla vedolla. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Jos taivaalta tulee räntää juuri 2. osuudella, irtioton tekeminen on lähes mahdoton tehtävä, sillä kärkihiihtäjä joutuu auraamaan tukkoista perinteisen latu-uraa. Vauhdinpitäjä siis kärsii verrattuna peesissä hiihtäviin viestinviejiin.

Suomen mitalitoiveiden kannalta olisikin todennäköisestä suotuisaa, että sadetta tulisi mahdollisimman vähän tai se tulisi vetenä. 

Kaikki tämä spekulaatio toisesta osuudesta ja Niskasen vauhdinpitomahdollisuuksista edellyttää tietysti sitä, että Ristomatti Hakola onnistuu avausosuudella pitämään Suomen iskuasemissa.

Perttu Hyvärinen oli paras suomalainen (17:s) vapaan 15 kilometrin kisassa keskiviikkona, joten hän oli tavallaan luonnollinen valinta vapaan osuudelle. Testi on kuitenkin kova, sillä kolmannella osuudella vastassa ovat muun muassa norjalainen maailmanmestari Hans Christer Holund, Venäjän Artem Maltsev (15 kilometrin 5:s), Ruotsin Jens Burman (8:s) ja Ranskan Clement Parisse (14:s).

Hyvärinen toivoi MTV Urheilun haastattelussa, että pääsisi aloittamaan osuuden omalla rauhallisella vauhdillaan ja kiristäisi sitten loppua kohden, kuten hän teki 15 kilometrillä. Norjan kyytiin lähteminen olisikin tyhmää, sillä Suomen päävastustajat ovat varsinkin Ranska sekä Ruotsi ja mahdollisesti myös Venäjä.

Ankkuri Joni Mäen vire on ehkä Suomen joukkueen suurin kysymysmerkki. Hän tunsi olonsa veteläksi heti 15 kilometrin kilpailun alussa ja keskeytti viiden kilometrin matkanteon jälkeen. Mäki on kuitenkin osoittanut vaarallisuutensa ankkurina tällä kaudella, ja jo Oberstdorfissakin parisprintin MM-hopealla. Kun Mäen vire on kohdillaan, roikkumiskykyä löytyy ja kiri irtoaa herkästi.  

Viimeiseltä osuudelta löytyy Norjan Johannes Hösflot Kläbon ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin tyylisiä hirmuja. Ruotsi heittää kehiin 15 kilometrin kisassa yhdeksänneksi tulleen William Poromaan

Ranskan ankkuri on Jules Lapierre, joka on hiihtänyt Oberstdorfissa ainoastaan yhdistelmäkilpailun (16:s) viime lauantaina. Lapierre ei ole missään nimessä ankkurivertailun terävintä kärkeä. 

Suomen edellinen arvokisamitali miesten pitkästä viestistä on vuodelta 2009. Tuolloin nelikkona MM-pronssille hiihtivät Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Teemu Kattilakoski ja Ville Nousiainen

Huippumaiden joukkueita miesten MM-viestiin:

Norja: Pål Golberg, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Johannes Hösflot Kläbo

Venäjä: Aleksei Tshervotkin, Ivan Jakimushin, Artem Maltsev, Aleksandr Bolshunov

Suomi: Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki

Ruotsi: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman, William Poromaa

Ranska: Hugo Lapalus, Maurice Manificat, Clement Parisse, Jules Lapierre

Saksa: Jonas Dobler, Janosch Brugger, Lucas Bögl, Friedrich Moch 

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja