Suomen viestinainen harvinaisen rehellisenä: "Kaikki ovat varmasti nähneet" – yksi näkymä MM-mitalijahdissa hirvittää

Krista Pärmäkoski: Planicassa viiden kilometrin lenkki on todella kova – "Erityyppinen arvokisaviesti" 1:59
Suomen viestijoukkueen ankkuri Krista Pärmäkoski nostaa Planican MM-viestistä esiin yhden erityispiirteen.

Maastohiihtäjä Johanna Matintalo starttaa kolmanteen peräkkäiseen arvokisaviestiinsä torstaina Planicassa. Nyt rooli on uusi, ja lähtökohdat aiempaa epävarmemmat.

Pääkuvan video: Suomen viestijoukkueen ankkuri Krista Pärmäkoski nostaa Planican MM-viestistä esiin yhden erityispiirteen.

Matintalo, 26, oli Suomen kakkososuuden viejä niin vuosi sitten Pekingin olympialaisissa kuin keväällä 2021 Obertsdorfin MM-kisoissa.

"Oberissa" hän oli osuutensa kuudenneksi nopein, reilut 26 sekuntia nopeimmasta. Suomi sai yllätyspronssia, ja varsinkin ankkuri Krista Pärmäkosken taistelu jäi monien mieleen.

Zhangjiakoun olympialumilla Matintalo oli viestiosuutensa seitsemäs, reilut 17 sekuntia kärkivauhtia hitaampana. Suomi taipui loppukirissä neljänneksi, tuolloinkin Pärmäkosken ankkuroimana.

Nyt Matintalo avaa viestin, jota Suomen osalta vievät hänen jälkeensä Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo ja Pärmäkoski.

Suomen valmennus katsoi perinteisen sprintissä notkahtaneen Matintalon kolmesta epävarmasta vaihtoehdosta varmimmaksi. Jasmi Joensuu on urakoinut Planicassa kolme matkaa väsähtäen niistä kahdella viimeisellä. Anne Kyllönen puolestaan sai astmaoireita yhdistelmäkisassa ja keskeytti.

Matintalolla oli "odottavainen olo" viestin aattona.

– Joskus on ollut varmempikin olo lähteä viestiin kuin nyt. Sillä tavalla kiva, että minuun luotetaan ja minut halutaan siihen viestiin, vaikka kaikki ovat varmasti nähneet, että viime viikot ja täälläkin kisoissa suorittaminen on ollut vähän ailahtelevaa, Matintalo kommentoi MTV Urheilulle.

– Kuormituksen hallinnan kanssa on ollut pikkuisen haasteita. Ehkä intouduin täälläkin tekemään vähän liikaa, tai liian kovia valmistavia treenejä, ennen sitä kisaa (sprinttiä). Sitten se kulminoitui siihen kisaan.

Viime torstaina hiihdetyn sprintin jälkeen Matintalo on keventänyt kuormitusta kevyellä ohjelmalla.

– Uskon, etten ole ainakaan huonommassa jamassa kuin silloin torstaina, hän naurahtaa.

Mitalisauma

Kerttu Niskanen MM-viestistä: Räväkkä reissu luvassa – tarvitaan neljä onnistujaa 2:29
Kerttu Niskanen MM-viestistä: Räväkkä reissu luvassa – tarvitaan neljä onnistujaa.

Planicaan on luvattu torstain vastaiseksi yöksi ja vielä torstaiaamuksikin kevyttä lumisadetta. Viestikisaan mennessä sen pitäisi loppua, mutta ennusteet ovat pettäneet MM-kisapaikalla aiemminkin.

Sää voi siis heittää vielä oman mausteensa torstain kilpailuun. Mahdollinen lumisade vaikuttaisi varmasti perinteisen osuuden vetohaluihin.  

– Ensimmäisen osuuden leima on sellainen, että lopussa hiihdetään kovaa, alussa ei niinkään. Itse toivoisin, ettei tulisi sellaista loppurynnistystä, vaan hiihdettäisiin tasaisemmin kovempaa.

– Se sopisi itselleni paremmin. Kovan vauhdin kanssa on ollut itselläni ehkä eniten ongelmia, Matintalo tunnustaa.

Juttu jatkuu videon alla. 

MTV:n kisatiimi linjasi Suomen joukkueet maastohiihdon MM-viesteihin: "Pakkohan hänet on valita" 3:06
MTV Urheilun MM-kisatiimi teki omat linjaukset naisten ja miesten viestijoukkueista heti miesten 15 kilometrin vapaan kisan jälkeen keskiviikkona. 

Viestin arvaamattomuus tuli hyvin esiin muun muassa Oberstdorfissa kaksi vuotta sitten, kun mestarisuosikkeihin lukeutunut Ruotsi romahti täysin välineongelmien takia perinteisen osuuksilla. Planicassa Ruotsi on taas suosikki, ykköshaastajanaan Norja.

– Kaksi joukkuetta on paperilla muita aika paljon edellä. Ennakkoon ajatus on se, että me olemme Saksan ja Yhdysvaltojen kanssa siinä pronssitaistossa, Matintalo linjaa, mutta nostaa esiin arvaamattomat "kyykkäykset".

Matintalo ei halua kyseistä viittaa ainakaan itsensä päälle. Viestiä nimittäin harvemmin voitetaan avausosuudella, mutta siinä sen tuhoaminen on mahdollista.

– Haluan ehdottomasti olla se, joka ei ainakaan pilaa sitä meidän viestiämme. Ei parane lähteä hölmöilemään. Omista ratkaisuista pitää olla sataprosenttisen varma, Matintalo summaa. 

Naisten viesti starttaa torstaina kello 13.30. Planican MM-ohjelmaan pääset tästä linkistä

MM-viestin mitaliehdokkaiden joukkueet:

Joukkue

1. osuus

2. osuus

3. osuus

4.osuus

Norja

Tiril U. Weng

Astrid Ö. Slind

Ingvild F. Östberg

Anne K. Kalvå

Ruotsi

Emma Ribom

Ebba Andersson

Frida Karlsson

Maja Dahlqvist

Saksa

Laura Gimler

Katharina Hennig

Pia Fink

Victoria Karl

Suomi

Johanna Matintalo

Kerttu Niskanen

Eveliina Piippo

Krista Pärmäkoski

Yhdysvallat

Hailey Swirbul

Rosie Brennan

Jessie Diggins

Julia Kern

Lue myös:

    Uusimmat